Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

MOL СЕ СЪЮЗИ С АРАБИ СРЕЩУ OMV

Най-голямата унгарска петролна рафинерия MOL продължава с опитите си да отблъсне офертата за поглъщане на австрийския гигант OMV. На 10 март тя обяви, че ще продаде свои акции на стойност 1.28 млрд. щ. долара на Оман ойл (Oman Oil) - дружество, контролирано от султаната Оман. Унгарците ще се разделят с 8.8 млн. акции (8% от капитала си) при цена 145.43 щ. долара за книга, в замяна на което ще се сдобият с пари в брой и активи в арабската държава.
Сделката с Оман не е прозрачна, защото не посочва активите, които MOL ще придобие, реагираха от централата на OMV във Виена. В същото време австрийците твърдят, че новите събития няма да променят позицията им. Миналата година OMV, най-голямата нефтена компания в Централна Европа, удвои дела си в MOL. В момента тя е водещ акционер в унгарското дружество с 20.2% и се опитва да придобие останалите. MOL и правителството на Унгария се противопоставят на този план, а регулаторите на Европейския съюз го проучват заради опасенията, че господството на компаниите при евентуално обединение би навредило на конкуренцията.
За да се измъкне от атаките на по-мощния си конкурент MOL прехвърля свои дялове на партньори, сред които и CEZ. Освен това се интересува от създаването на смесени дружества или придобиването на активи в Русия, Либия, Западна Африка, Пакистан и Индия. Дружеството води преговори с гигантската азиатска рафинерия Чайна петролиъм енд кемикъл корпорейшън (China Petroleum Chemical Corp.) във връзка с евентуална съвместна проучвателна дейност. През 2007-а унгарците купиха активи в Западен Сибир, започнаха разработването на хърватско-унгарско находище на газ и се споразумяха да разширят производството си в Пакистан. През януари 2008-а те обявиха и договор за сътрудничество с индийската корпорация Ойл енд нейчъръл газ (Oil Natural Gas).
Сделката с Оман ойл ще даде на MOL значителен потенциал за развитие в Близкия изток и Централна Азия. На свой ред арабските партньори ще разнообразят инвестициите си и ще започнат да развиват дейност в Централна Европа. Държавната фирма Оман ойл е създадена през 1992 г. и се занимава предимно с проучване на находища, производство и рафиниране на петрол. Страничната му дейност е свързана с превоз на стоки и търговия на алуминий и електричество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във