Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОЖЕ И ДА ВРЪЩАМЕ ПАРИ ОТ САПАРД

Все още не е договорено усвояването на 546 млн. лв., или 47% от седемгодишния бюджет на програма САПАРД, съобщи изпълнителният директор на ДФ Земеделие Асен Друмев. Предприсъединителната програма ще действа и през 2007-а, но всички проекти по нея трябва да се уточнят до края на тази година, допълни той. Неусвоените пари ще се връщат.
Пълният размер на директните плащания за страната ни - 802.9 млн. евро ще бъде достигнат едва през 2016 година. През първата година от членството ни ще получим четвърт от пълния обем на субсидията - 200.3 млн. евро. Към тях ще се добавят и 361 млн. лв. от държавния бюджет, уточниха от агенция САПАРД. В следващите две години размерът на плащанията ще се увеличава с 5%, а после - с 10 на сто годишно.
Близо 50 хил. тютюнопроизводители няма да получават директни плащания, защото обработват под 10 дка земя. От Брюксел не са одобрили българското предложение за субсидиране на стопани, които отглеждат минимум 3 дка тютюн и зеленчуци. През 2006-а са предвидени 1.5 млн. лв. за подпомагане на зеленчукопроизводството. За млекопроизводителите са предназначени общо 9 млн. лв., а целевата субсидия за изхранване на животни и птици от националния генофонд ще е над 7 млн. лева.
Аграрният министър Нихат Кабил заяви пред парламентарната Комисия по земеделие, че България се е съобразила с всички забележки, направени в Мониторинговия доклад на Еврокомисията през октомври 2005 година. В проблемните зони остава изграждането на още един екарисаж. Закъснява и дострояването на седем от общо осемте гранични ветеринарномедицински пункта. Проблем все още е и контролът над пазарите за живи животни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във