Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Може да загубим над 100 млн. лева европейско финансиране за по-чист въздух

Има риск да бъдат загубени над 100 милиона лева европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха в българските общини. Причината за това е делото, което община Горна Оряховица води срещу Министерството на околната среда и водите, тъй като не е одобрена за финансиране по тази програма, предаде БНР.

Горна Оряховица изпадна преди две години от одобрените общини за европейско финансиране за мерки за подобрение на атмосферния въздух.

Според общинската управа за Горна Оряховица не е признато, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление.

Общината загуби над 7 милиона лева. Кметът Добромир Добрев заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите, което блокира програмата.  

„Горна Оряховица оспорва, според мен изключително с право, че не е включена в списъка. В момента, ако ние минем съдебни дела, които в крайна сметка са примерно - започваме отначало процедурите, програмният период е приключен, никой няма да вземе и лев, ще загубим 100 милиона“, заяви екоминистърът Емил Димитров пред депутатите от Комисията по околна среда. 

Идната седмица е поредното заседание по делото във Върховния административен съд, посочи кметът Добромир Добрев. 

Проблемът с блокираните над 100 милиона лева ще бъде поставен на парламентарен контрол, каза пък депутатът от БСП Явор Божанков. „Казусът с Горна Оряховица – кои точно средства са блокирани, ще пострадат ли други общини, за да можем да преценим какъв е рискът да бъдат загубени всички тези средства“, поясни той.

За възможния вариант, за да не бъдат загубени парите, министър Емил Димитров заяви: „Да подсигурим 7 милиона на Горна Оряховица и да отворим цялата програма“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във