Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Може да строим АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова цитира части от доклада на БАН за проекта АЕЦ "Белене", според които централата може да бъде реализирана и финансово жизнеспособна.

"Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме е, че ще има необходимост от такава", обясни Петкова след официалното представяне на документа.

"Вторият много важен въпрос, на който трябваше да получим отговор, беше има ли възможност и при какви параметри този проект може да бъде реализиран. От доклада на БАН стана ясно, че има такива сценарии, разработени са сценарии в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и той е финансово жизнеспособен", допълни Теменужка Петкова.

Експертите от БАН са разработили "последен сценарий", при който оборудването може да бъде продадено. Според тях обаче опитът досега показва, че подобни действия не се увенчават с успех.

Директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев уточни, че АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати параметрите, посочени във финансовите анализи на БАН.

Той обясни, че отговорът на въпроса за реализацията на активите на АЕЦ "Белене" е трябвало да мине през един наистина сериозен анализ на всички фактори, които оказват влияние на проекта.

Проф. Тасев отбеляза, че най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Резултатите показват също така, че участието на държавата в проекта, съвместно със стратегически инвеститор, би подобрило значително финансовите резултати.

"Държавата би трябвало да участва в едно такова наистина мащабно строителство", категоричен е експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във