Банкеръ Daily

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:

Може 250 ВЕЦ-а да затворят заради промяна в изискванията към тях

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предупреждават, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях. "Ако това се случи, електроенергията ще поскъпне", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас.

"До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане в русото на реката. През 2017 г. се решава, че учредяване на такова право трябва да се иска при началото на строежа. От тогава насам тези, които вече са построени и са пуснати в експлоатация, са във "висящо положение". На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. Там се казва, че за да се удължи разрешението за водополазване, трябва да се представи документ за учредено право  на строеж за водовземането. Такъв документ не може да се издаде постфактум", обясни Велев пред bTV.

По думите му служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи.

От вчера пък вече са в сила нови по-високи тарифи на топлоенергията, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените. "На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи. Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис", посочи председателят на АИКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във