Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Могат да ни задължат да работим извънредно

Работна група между правителството, синдикатите и работодателите обсъжда промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време. Това ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден.

Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има зелена светлина от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разпределят през работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче вече задължително ще се включва в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

Бизнесът отдавна настоява за това изменение в Кодекса на труда.

Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът настоява то да е 12 месеца.

"В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Заради тази забрана компаниите изготвят графиците така, че сборът от работните часове на служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, да е равен на нормата за продължителност на работното време, което е голямо неудобство за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне забраната за полагането и планирането на извънреден труд или да се увеличи обхватът на предвидените в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях", обясни Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според работодателите е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

Реформи в минималната заплата, болничните, енергетиката и данъците са сред мерките в общата оферта на синдикатите и бизнеса, които днес те ще защитават пред вицепремиера Томислав Дончев. Искането им е до края на месеца да се сключи национално тристранно споразумение, а всички мерки да започнат реализацията си до края на мандата на правителството.

Мерките са разпределени в 4 направления за реформи - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси.

Сред предложенията са първите три дни от болничния да се изплащат от НОИ, минималната заплата да е по икономически сектори, да се възстановява данък общ доход на бедните в края на годината.

Според предварителните оценки на кабинета обаче 2/3 от предложенията на синдикатите и работодателите са свързани с увеличени плащания от страна на държавата и са неприемливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във