Банкеръ Daily

Иван Хиновски:

Модулен ядрен реактор ще реши проблема с топлофикацията

Понижаването на цената на газа е средносрочна тенденция. Очакваме да се запазят цени на това ниво, дори спадащи, и през следващата година, защото европейският пазар е наситен с оферти за газ, големи количества газ има и в Турция, и на пазарите в района около нас. Това пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му няма обстоятелства, които да доведат до поскъпването на газа.

“Разбира се, не изключвам при една ескалация на войната в Украйна или други геополитически фактори да наложат повишаване, но ние сме малко встрани от европейските пазари и стоим в малко по-спокойни води”, допълни той.

Засега не можем да преговаряме с “Газпром”, те отказват да си изпълняват поръчките. В един ден хикс, когато се възстанови геополитиката в Европа, бихме могли да ги потърсим, но само ако предлагат по-евтин газ, отбеляза експертът и допълни:

“Ние трябва да имаме няколко източника. За нас в момента от най-висок приоритет е да се акселерира изграждането на терминала в Александруполис, в който ние имаме дялово участие от 20%. Тъй като това е наш терминал, имаме най-висока степен на сигурност и страната трябва да положи всички усилия този обект да бъде приключен навреме. Имаме информация, че строително-монтажните работи закъсняват.”

От разярената руска мечка всичко може да се очаква, каза експертът в отговор на въпрос дали Русия не би могла да спре ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Аз лично смятам, че те не биха спрели доставките на ядрено гориво, тъй като в същата ситуация е и Словакия и други страни от източния блок. В момента имаме една изключително голяма възможност. Правим една международна конференция за новите ядрени технологии. Те вече са тук - това са малките модулни реактори, в които има пълна диверсификация на горивото. Много страни ги произвеждат, до 2028-2030 г. се очаква да влязат серия такива реактори. Те могат да се използват и за топлофикация. Цената на енергията от тях е 5 до 5 пъти по-ниска от цената на енергията от природен газ. Една такава централа, изградена до София, решава проблема с топлото, многократно по-евтино, отколкото на природен газ. 

Ние ще организираме този семинар и ще поканим водещите световни компании да представят плановете си за пазара. Основният плюс е, че те се строят за три години, за разлика от големите АЕЦ, които се строят 10-12 години. Ако започнем 2023-2024 г., до 2030 г. ще имаме такъв реактор за топлофикация, за производство на водород, за нефтопродукти, за обезсоляване на морска вода - те са многофункционални ядрени инсталации. Те се изграждат за 38-40 месеца от първа копка, струват много по-евтино - 2000-2500 долара на киловат. Ядрен отпадък не се създава - част от тези производители дават на лиценз ядреното гориво - зареждат ви активната зона и след 2-3 години си взимат горивото и слагат ново 

Една от първите задачи на новото правителство е наистина да пипнат закона за енергетиката, да се направят поправки, съответстващи на изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да се създадат условия за малка енергетика, за повече и по-малки производители. И най-важното е да преразгледаме условията за срока за затварянето на комплекса "Марица изток". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във