Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника

Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното откриване на специализираното изложение за земеделие „БАТА АГРО“, което се провежда на територията на летище „Стара Загора“. Той подчертава, че подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство, са пътят за българския земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да достигне до нови пазари.

Земеделският министър добави, че дейностите по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са насочени към стопаните, които желаят да модернизират производството си. “Подкрепата по нея включва финансова помощ от минимум 50% от размера на разходите, за които се кандидатства. Това прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника“.

От одобрените проекти по нея, 943 включват инвестиции за селскостопанска техника. Размерът на одобрените разходи по тези проекти e 650 027 753 лв., а одобрената субсидия е в размер на 380 055 366 лева.

За периода между 2015 и 2020 г. в страната са регистрирани 6505 нови колесни трактори и 942 нови зърнокомбайни. По думите на агроминистъра, е необходимо постепенно и плавно подновяване с нови по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини, което би довело до по-модерно, по-сигурно и по-високопроизводително земеделие у нас.

България е страна с потенциал в областта на земеделието, но са необходими различни мерки и усилия за превръщането му в доходоносен бизнес. 

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще продължи до 5 юни. Тази година в него участват 183 фирми на площ от близо 40 000 кв. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във