Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Модерно рибарско пристанище правят в Бургас

В края на летния сезон ще започне строителството на ново рибарско пристанище в бургаския квартал Сарафово. То се финансира с близо 10 млн. лв. по оперативната програма Рибарство и ще отговаря на всички европейски изисквания. На 25 април трябва да станат ясни фирмите, които ще се състезават за изграждането на съоръжението. Победителят ще има срок от 300 дни, за да въведе обекта в експлоатация.


Проектът за рибарския порт е изработен от консорциума Урбанико с ръководители арх. Александър Симеонов и арх. Борислав Богданов. Според него входът на пристанището ще е с ширина 50 метра, а акваторията му ще е разделена на две зони според дълбочината на морското дъно. Предвидено е място за швартоването на 100 лодки с дължина до 8 м и 10 риболовни кораба с дължина до 20 метра. Ще има открита площадка за разтоварване и сортиране на улова, за товарене и разтоварване на мрежи и други риболовни пособия.


Част от проекта е и изграждането на многофункционална сграда с пазар за първа продажба на рибни продукти, както и на паркинг за посетители, служебен паркинг и друг за тежкотоварни автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във