Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Модернизират жп гара Казичене с европари

Стойността на договора за строителство на обекта е 1 115 653 лв. без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД "Казичене Билд 2018"

Модернизацията и на жп гара Казичене започна. Това е третата ключова софийска гара, част от проекта "Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене", който се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.", съобщиха от държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура". "Стартирането на този обект е поредното доказателство, че  компанията продължава да работи активно към постигане на една от основните си цели, а именно устойчиво развитие на националния железопътен транспорт,  пълно обслужване на гаровите комплекси, подобряване на обслужването и комфорта на пътниците", заяви генералният й директор инж. Красимир Папукчийски.

Жп гара Казичене е разположена на железопътната линия София-Пловдив, което я прави една от най-натоварените в страната. Инж. Папукчийски посочи, че в обхвата проекта включва цялостна реконструкция на инфраструктурата и помощните технологични сгради и съоръжения чрез внедряване на нови енергоефективни и високотехнологични модерни инсталации – за отопление, климатизация, осветление, информация и други.

След реконструкцията, гаров комплекс Казичене ще осигурява комфортна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала, отговаряща на всички съвременни и европейски изисквания.

Реконструкцията на гаров комплекс Казичене се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.". Стойността на договора за строителство на обекта е 1 115 653 лв. без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД "Казичене Билд 2018", състоящо се от фирмите "Билдинг Комфорт" ЕООД, "Трейс - София" ЕАД, "Термо Консулт София" ЕООД

Казичене е третото по големина село в България след Айдемир и Лозен. Казичене е разположено на изток от София, непосредствено до десния бряг на старото корито на река Искър, където се пресичат римският военен път между Белград и селището на мястото на днешния град Истанбул, наричан "Трояно", и пътят от Самоков до Ботевградското шосе.

В близост до жп гарата на Казичене, непосредствено между коловозите на релсовото трасе, се намира "Царската гара", построена от цар Фердинанд във виенски стил. Това е мястото, от което цар Борис ІІІ е започвал пътуванията си със собствения си локомотив, управляван от него. Оттук Фердинанд І напуска завинаги България вечерта на 3 октомври 1918 г., деня на неговата абдикация, който прекарва в усамотение в наблизо разположената резиденция "Врана". От същата тази гара по-късно младия цар Симеон II и останалите от царското семейство напускат страната.

Старата "Царска гара" е още един паметник на културата пред разруха, макар че дори сега в нея все още има нещо красиво и величествено. През 2009 г. кметът на Казичене - Антон Владимиров, я спасява от разрушаване, след като по негова инициатива сградата е регистрирана като паметник на културата. Но нищо друго не се променя и отгогава тя продължава да се руши и да губи битката с времето и нехайството на хората.

Построена е в началото на миналия век, когато цар Фердинанд закупува чифлика, към който е и тази земя. По спомените на някои на нея са слизали знатни особи като крал Джордж V и Александър I Караджорджевич, който идва на посещение в България седмици преди да бъде убит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във