Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Модернизират Гара Искър с над 1,2 млн. лева

Строителните дейности на жп гара Искър, част от най-големия транспортен възел София, започна днес. Официалният старт на проекта беше даден от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, представители на изпълнителя, на надзора и други. В началото на годината бе обявено, че гарите Подуяне, Искър и Казичене ще бъдат реконструирани, като за целта се отпускат 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната помощ от европрограма е 6,3 млн. лева.

Красимир Папукчийски обяви, че успоредно с изпълнението на линейни обекти, за компанията основен приоритет е и реализацията на проекти, свързани с обновяване и реконструкция на гари и гарови комплекси, тъй като тяхната модернизация, преустройство и ремонт е от голямо значение за  цялостния имидж на железопътния транспорт в страната.Модернизацията на гаров комплекс Искър се осъществява със съфинансиране от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на  обекта е 1 212 239,00 лв. без ДДС. Изпълнителят по проекта е Консорциум гара Искър 2018, състоящо се от фирмите: „Среги“ ООД и „Тит Инженеринг“ ЕООД.

Модернизацията предвижда преустройство на вътрешни помещения и ремонт и рехабилитация на съществуващата сграда. Обхватът на проекта включва пълна реконструкция на цялата инфраструктура на обекта и помощните технологични сгради и съоръжения, чрез внедряването на нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК и пожароизвестителна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във