Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Модернизирането на регионалните икономики ще привлече още инвестиции

България работи по конкретни проекти за свързаността на страните от Западните Балкани, каза заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова

България подкрепя напълно интегрирането на страните от Западните Балкани към ЕС и активно участва във всички форми на регионално сътрудничество. Западните Балкани имат значителен икономически потенциал, а темпът на растеж е по-висок от този на Съюза. Регионът се превръща в привлекателен пазар за стоки и услуги от ЕС, като постепенно става част от европейските вериги за създаване на стойност. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на срещата на икономическите министри, в рамките на Срещата на върха за Западните Балкани, по линия на Берлинския процес, която се проведе в Познан (Полша).

Степента на икономическа интеграция със Съюза е много висока благодарение на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, но са необходими допълнителни усилия за подобряване на конкурентоспособността на икономиките на Западните Балкани. "Това е начинът страните да успеят да се справят с високата безработица - особено сред младите хора, за увеличаване на благосъстоянието и за създаване на бизнес възможности", изтъкна Иванова.

По думите й модернизирането на регионалните икономики ще привлече още частни инвестиции и ще увеличи търсенето на стоки и услуги от ЕС в Западните Балкани. Вече се прилага многогодишният план за действие за изграждане на Регионално икономическо пространство, който ще доведе до допълнително укрепване на търговията, инвестициите и свързаността в района и с ЕС. "България работи усилено по конкретни проекти по линия на свързаността в областта на транспортната и енергийната инфраструктура и комуникациите", каза още тя.

Заместник-министър Иванова заяви подкрепата на България за присъединяването на Сърбия и Босна и Херцеговина към СТО в най-кратък срок и поясни, че България като председател на Работната група по присъединяването, полага всички усилия за успешното приключване на преговорите до края на 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във