Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Модерни решения за градския транспорт на Пловдив предлагат студенти

Модерен, чист, зелен и безопасен градски транспорт предлагат в свои курсови работи студентите от специалност „Финанси и счетоводство“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В рамките на практическите си занятия бъдещите финансисти са работили по тема „Иновативни решения за градския транспорт в Пловдив“, съобщиха от общината. Разработките са направени в резултат на тясното сътрудничество на Факултета по икономически и социални науки и проф. Станимир Кабаиванов с община Пловдив в лицето на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов. Целта на заданието е била студентите да генерират идеи и да ги представят на градските власти с възможност за внедряване в реални условия.

Какво бихме подобрили в градския транспорт, за да бъде по-привлекателен и ползван, е въпросът, на който студентите намират различни решения в петте презентации, представени на среща на младежките екипи със заместник-кмета Чонов и експертите на ОП „Организация и контрол по транспорта.”

Мобилно приложение с информация за местоположението, маршрута и точното време на пристигане на автобусите в комбинация с карта на всички линии и спирки е едно от решенията, чрез които студентите смятат, че ще се подобри значително услугата. Всеки потребител да има профил и да споделя информация в социалните мрежи е друго от решенията. Студентите предлагат създаването на web приложение за закупуване на билети и издаване на карти за градския транспорт чрез смартфон. За възрастните хора опцията е закупуване чрез SMS.

За внедряване на карти с чип, които да се зареждат от устройства и да се избегнат опашки по гишета, ваучери за служители на компании като част от социалния пакет и допълнителни линии за тях, бяха представени още в разработките. За аргументацията им е използвана официална статистика, както и данни от анкета сред граждани.

Идеята на Община Пловдив е да задълбочи работата със студентите като им предоставя в бъдеще необходимите данни за курсовите работи. „Надявам се, че много скоро повечето от Вас ще изберат да се присъединят към екипа на общината, виждам огромен потенциал във Ваше лице“. Така заместник-кметът Тодор Чонов коментира студентите. Идеите напълно съвпадат с намеренията на общината в посока осъвременяване на градския транспорт. Създаването на дружеството „Екобус“ и закупуване на електробуси, както и актуализиране на т.нар. „транспортен проект“ значително ще променят облика на града.

Обсъдеди са били още и възможни решения за актуалните въпроси като повече места за хора с увреждания, маршрутна свързаност на градските с междуселищните автобуси и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във