Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Моделът "Пълен съпорт"

Опиянението на една власт

S 250 abb5bca5 0768 4edb a2be 7703870f4d75
S 250 6733bf8b 5b9e 407e 8f27 7c635a964fd3
S 250 4bd5893e 4fef 4592 a7c8 64053cf26a52
S 250 b349efca 05d2 4708 8d9b ccedc86fd32c

В държавите с доказана демокрация компромати като изнасяните от Васил Божков могат да доведат до оставки на министри, разследвания за  корупция във властта и други още по-тежки последствия за управляващите. У нас обаче преки последствия за правителството няма, съмнения няма - един не помнел, друг нечул, а обвинителния орган в държавата не намира нищо нередно в това.  Засега разкритията се правят "на час по лъжичка", и не е изключено в даден момент да се появяват още по-скандални неща.

Няма две мнения по въпроса обаче, че материалите, публикувани от обвиняемия бизнесмен като защитна стратегия, са чиста проба олигархична разправия. Или казано по друг начин - илюстрация на това как големите акули у нас "комуникират" помежду си и с министрите, как биват приемани в министерските кабинети по всяко време, как си договарят "пълен съпорт" от държавните институции и как се дават "ценни указания"  на техните началници. 

 

 

Да загубиш подкрепата на държавата

Това е случващото се сега с недосегаемия през последните 30 години бизнесмен Васил Божков. Човек, който в продължение на десетилетия е разполагал с "пълен съпорт" от всяко следващо правителство, вече не е част от бенда. И води война, която едва ли ще спечели. Държавата вече показа силата си, като за отрицателно време и в пълен синхрон всички институции разбиха хазартната империя на Божков. Сега той има една фейсбук страница, докато хората, с които воюва, имат медии, прокуратура и още редица лостове за влияние.

Силата на Васил Божков е, че той няма какво да губи. Затова той играе "ва банк" - с акциите на "Левски" провокира премиера Бойко Борисов, с публикуваните кореспонденции атакува финансовия министър Владислав Горанов, а впоследствие включи и един от най-силните бизнесмени на деня - Кирил Домусчиев.

Има ли корупция? На този въпрос отговор трябва да даде прокуратурата. Няма как да разберем дали има корупция, търговия с влияние, рекет и какво и да е, докато няма аргументирано становище от държавното обвинение. Засега обаче прокуратурата е в ролята на наблюдател. Нещо повече, главният прокурор Иван Гешев има готов отговор и за кореспонденциите между Божков и "Vladi Goranov", и за "паметната записка" от срещата между хазартния бос и собственика на NOVA TV телевизия Кирил Домусчиев. И той е покана към обвиняемия Божков да се върне в България - държава с ясна европейска демокрация, и да свидетелства по всички повдигнати обвинения.  Което  ни повече, ни по-малко остава внушението, че разследващите органи преднамерено си затварят очите.

Ключовата дума  -  "пълен съпорт"

Най-важният епизод до сега несъмнено е договорката между Божков и Домусчиев за "пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите" срещу рекламен договор на хазартните компании в NOVA телевизия за 20 млн. лв. годишно в следващите 10 години. Това е почти като да си купи телевизията на разсрочено плащане. 

За каква подкрепа от страна на NOVA иде реч остава само да гадаем. Но пък е ясно, че срещата се случва скоро, след като братята Домусчиеви придобиват NOVA телевизия. И то не без "съпорт" от Комисията за защита на конкуренцията.

Добре известно е, че първоначалният купувач действително беше чешкият богаташ Петр Келнер. Но до сделка с бившите шведски собственици MTG Group не се стигна, след като КЗК доста забави произнасянето си по сделката, а накрая я блокира.

При опита на Кирил и Георги Домусчиеви да закупят телевизията ситуацията се разви доста различно. КЗК мигновено даде зелена светлина. Проверката на комисията продължи едва две седмици, въпреки че по закон производството може да продължи пет седмици.

Медийна битка

Сега Петр Келнер е на път да придобие прекия конкурент на "NOVA телевизия" - bTV Media Group. И между двете водещи телевизии се заформя сериозна финансова битка. В отговор на публикациите на Васил Божков собственикът на "NOVA" Кирил Домусчиев обяви, че ще сезира КЗК за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор (БСТ ). 

В позицията си, с която на практика потвърди автентичността на паметната записка, Домусчиев казва, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”.
"Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна (“БТВ медия груп ”) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", написа Кирил Домусчиев, визирайки договор, според който държавното ТОТО е наляло 8 млн. лв. в частната bTV, за да излъчва изтеглените числа в тиражите на тотализатора.

Неотдавна bTV бе наречена от премиера "БожковTV", което отприщи вълна от изказвания по темата на висшестоящи чиновници, та дори и отлъчения от правителството Валери Симеонов упражни своята реторика. bTV е критикувана от политиците заради интервюто, което направи с Васил Божков от Дубай, включително и чрез очернящи я статии в редица онлайн издания.

Последният подобен епизод бе с участието на премиера Борисов. На 16 май след серия въпроси на журналист от bTV за опита на Васил Божков да му прехвърли акциите на "Левски", Борисов заяви: "Няма на "Божков ТВ" да се хвана на въпросите". В същия ден ръководството на телевизията излезе с позиция, в която определи като "тревожно" изреченото на глас от премиера:  "премиерът Борисов нарича bTV - телевизия с доказано висока репутация, "Божков ТВ", на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии". Няколко дни по-късно Борисов обясни, че с думите си "Божков ТВ" не визирал телевизията, а фейсбук страницата на бизнесмена.

Развръзката на рекламната битка обаче ще е доста по-любопитна, особено ако накрая Спортният тотализатор се откаже от договора си с bTV и го прехвърли към NOVA телевизия по формулата "държавен съпорт". 

Разбира се, не е изключено и атаките срещу bTV да целят възпрепятстване на сделката с Петер Келнер, която е на етап "одобрение от европейския регулатор за конкуренцията".

 

 


Селективната памет на Горанов


В понеделник (18 май) финансовият министър заяви, че не помни кореспонденция с Божков, в която да са коментирали Държавната комисия по хазарта. И повтори, че редовно си комуникирал с много бизнесмени за бизнес климата у нас, изреждайки Гриша Ганчев, Валентин Златев, Пламен Бобоков. 

"Позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително на министър-председателя, и тя е необоснована. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство", заяви финансовият министър.

Той отказа да коментира отношенията между Кирил Домусчиев и Васил Божков, особено твърденията на хазартния бос, че е бил притискан да сключва определени рекламни договори.

"Няма как да знам дали този документ, подписан от двама души, е автентичен. Трябва да попитате тези, за които се казва, че са сложили подписите под него. Прочетох в него, че по някакъв начин се ангажира и държавен орган. Не знам кой от двата подписа разчита на тази подкрепа.  Който от двамата си мисли, че може да контролира Комисията по хазарта, си е надскочил възможностите", коментира Горанов.

От коментарите в последните дни се разбра, че оставката и смяната на финансовия министър не са на дневен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във