Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОБИЛТЕЛ ПУСНА ВИДЕОРАЗГОВОРИ

В понеделник (6 март) Мобилтел пусна в мрежата си възможност за видеотелефонна връзка, съобщиха от компанията, която преди година спечели единственият първокласен UMTS-лиценз за универсална мобилна телекомуникационна система, позволяващ пренос на глас, видео и данни.
Клиентите, ползващи абонаментни програми на Мобилтел и телефонни апарати, подходящи за UMTS-услугите, ще могат вече да виждат събеседника си, когато са на територията на столицата. Засега услугата е активна само в София, но до лятото се очаква видеовръзки да се осъществяват и в Бургас, Варна, Пловдив и големите курорти, каза пред журналисти Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел.
Минута видеоразговор ще струва 55 стотинки без ДДС, като точното таксуване ще зависи от абонаментния план за гласовата услуга, която ползва потребителят. Ако например тарифата е за първоначално отчитане на 30 секунди, то клиентът ще плаща 22.5 ст. за разговора в рамките на първата половин минута и след това за всяка секунда. Хората, които искат да ползват тази услуга, няма да плащат допълнителни такси за абонамент или поддръжка, обясни Винацер. Те само трябва да имат подходящи апарати с надписа 3G, който означава, че са пригодни за UMTS-услугите.
Клиентите на Мобилтел вече ще могат да пренасят и данни чрез мобилните си телефони с много по-висока скорост, като услугата се активира безплатно. Капацитетът на канала е 1 килобит в секунда, а цената за обмен на данни няма да бъде променяна, допълни шефът на Мобилтел.
С пускането на UMTS-мрежата компанията активира и HSDPA-услуги, позволяващи достъп до високоскоростен пренос на данни със скорост от 14.4 мегабита в секунда. Все още обаче не са създадени телефонни апарати, които могат да поемат такава скорост, уточни Винацер. В момента технологичните възможности на апаратите са за трансфер на 1.8 мегабита в секунда, но такива не се предлагат в България. Възможно е обаче такъв телефон да се закупи от чужбина и да се ползва съвсем спокойно в страната, допълни той. Така Мобилтел става петият мобилен оператор в света и вторият от групата на Телеком Аустрия, който предлага HSDPA-услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във