Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОБИЛТЕЛ ОБВИНИ КРС И БТК В СЪЮЗ

Мобител ще сезира Европейската комисия и ще обжалва решенията на Комисията за регулиране на съобщенията за намаляване на някои цени на телекомуникационните услуги, основани на пазарния анализ, изготвен от регулатора. Според компанията предложените мерки целят да прелеят сериозни средства от Мобилтел и Глобул към БТК.
Докато Мобилтел вече десет месеца е размотаван от КРС за получаването на допълнителни номера за нови услуги за клиентите си, фиксираният оператор получи пълен комфорт по отношение на прекомерно високите си потребителски цени, безпрецедентно разрешение за сливане с Вивател, одобрение на съмнителна система за разходите и други подобни политики, които позволяват задържането на пазарен дял от 97% и елимирането на конкуренцията на фиксираните пазари, обясняват в прессъобщението от Мобилтел. Според изпълнителния директор на компанията Йозеф Винацер КРС недвусмислено показва, че е влязла в съюз с монополна фирма. Опасявам се, че тази нелоялна защита на монополните интереси ще бъде представена като благо за обществото, коментира Винацер.
Докато мобилните оператори недоволстваха срещу КРС, от БТК публично приветстваха последните му решения. Според прессъобщение на националния телеком представеният анализ на пазарите на едро на фиксирани и мобилни мрежи е първата стъпка на регулатора за последните 10 години, с която се прави реален опит за въвеждане на регулация по отношение на мобилните оператори с господстващо положение на българския пазар.
Тъкмо поради липсата на такъв анализ досега цените за взаимно свързване както между мобилни, така и между мобилни и фиксирани мрежи у нас са най-високите в Европа, твърдят от фиксирания телеком. Становището на БТК е, че мерките ще засегнат и тях, тъй като ще доведат до съществено намаляване на цените на всички услуги на едро, които предлага компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във