Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОБИЛТЕЛ И ГЛОБУЛ СЕ НАДПРЕВАРВАТ В GPRS-УСЛУГИТЕ

МобилТел ще инвестира над 50 млн. евро в изграждането на система за предлагане на услуги по технологията GPRS (General Packed Radio Services). GSM-операторът е сключил двугодишно рамково споразумение с дъщерната фирма на Сименс у нас - Дигиком. Очаква се експлоатацията на новата система да започне до края на 2001 година. Първоначално тя ще се предлага в София и ще обслужва 1000 абонати на МобилТел, а в бъдеще ще обхване и останалите райони на страната, където операторът има покритие.
На пресконференция тази пролет представителите на Глобул първи споменаха, че имат намерение да предложат на абонатите си GPRS-услуги. В интервюто си, публикувано в предишния брой на в. БАНКЕРЪ, техническият директор на Глобул - Стефан Колев, потвърди, че част от инвестициите на компанията до края на 2001 г. ще бъдат за тестване на GPRS-функционалността на нейната мрежа. Интересът на двата GSM-оператора към новата система предполага сериозна конкуренция между тях при внедряването й. Чрез нея те ще могат да предложат на своите абонати бърз ИНТЕРНЕТ-достъп, пренасяне на данни и факс-съобщения през мобилния телефон.
Специалистите на Дигиком са извършили всичките монтажни работи за клиентите на Сименс в България. Те изградиха цялата GSM-мрежа на първия мобилен оператор у нас, както и новите централи на Българската телекомуникационна компания по проекта за цифровизация на мрежата ДОН. Първоначално Дигиком бе смесено дружество на Сименс и Инкомс Телеком холдинг, но днес то е 100% собственост на Сименс.
През седмицата германската корпорация представя в столицата технологии за изграждането на мобилна мрежа от трето поколение, отговаряйки по този начин на намеренията на Министерството на транспорта и съобщенията да организира такъв търг до 2005 година. Въпреки че в Държавната стратегия за развитие на далекосъобщенията е записан срок до 2005 г., ние ще бъдем готови да изградим такава система още през 2004 година - заяви за в. БАНКЕРЪ един от мениджърите на Сименс Уве Квеке.

Facebook logo
Бъдете с нас и във