Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мобилният интернет в роуминг поевтинява

Драстично ще поевтинеят мобилните данни в роуминг. От следващото лято гражданите на Евросъюза и на страните от Западните Балкани ще плащат една и съща цена - 70 евроцента за мегабайт. Това обеща еврокомисарят Мария Габриел ден след срещата на върха в София. 

"Още това лято от 1 август 2018-а операторите се ангажираха да предложат пакет данни, в който цените на мегабайт ще бъдат в пъти по-ниски от сегашните. Целта ни е юли 2019 година общата цена за всички страни в Западните Балкани и за всички страни в ЕС да бъде 70 цента на мегабайт. Много силен ангажимент. Разбира се, очакваме това да продължи и само след година да бъде 45 цента, а до 2021 година - да бъде 20 цента", поясни Габриел, цитирана от Нова телевизия.

Тя подчерта, че цифровата програма за Западните Балкани е ясна заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, помагайки на бизнеса, институциите и гражданското общество.

"Нужни са инвестиции в широколентов достъп до интернет и то не само в градските, а особено в отдалечените и селските райони. Цифровизирането на публичната администрация е също важна стъпка към прозрачност и ефикасност, което ще изгради доверието на гражданите в новите технологии. Нужни са инвестиции в изграждането на цифрови хъбове, които да дадат перспектива за ускорено развитие на стартъпите и малките и средни предприятия. Не на последно място привлякох вниманието към суперкомпютрите, давайки примери за ползите от тях от подобряването на условията по пътищата до новите лекарства за сериозните заболявания или пък ваксините за деца", каза още Мария Габриел. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във