Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Млекопроизводители протестираха край Ямбол

Десетки литри мляко изляха фермери от Ямбол и региона в знак на протест срещу отсъствието на държавата в кризисната ситуация в сектор "Животновъдство". Те блокираха за няколко минути движението по главния път Петолъчката - Граничен пункт "Лесово", предаде БНР.

Най-младият млекопроизводител - 28-годишният Валентин Георгиев беше категоричен, че не иска той да унищожи кравефермата, създадена от дядо му и баща му. Отивам с това мляко на пътя, за да покажа, че нищо не струва и неговото място е в канавката.

Председателят на Регионалната асоциация на млекопроизводителите д-р Георги Георгиев заяви, че браншът е пред фалит. "Ние сме на ръба на оцеляването и ако изчакаме още две-три седмици, много от животновъдите, които ще дойдат на протеста, може вече да са фалирали, да са продали или изклали животните си", каза той.

Изкупната цена на литър сурово мляко само за два месеца е паднала от 0,80 на 0,50 лева. Вносът на мляко и млечни продукти на дъмпингови цени от други страни – членки на Европейския съюз изтиква българските производители все повече от пазара.

"Къде остава българското, родно производство? Смея да твърдя, че Ямболският регион е един от най-силните по единица изкупено мляко на глава от населението. Затова протестът ще тръгне от тук, от Ямбол и се надяваме да се разрасне и да направим по-мащабен протест", заяви д-р Георгиев.

Декларация с няколко основни искания ще изпратят фермерите до земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов. Първото искане е да се гарантира изкупната цена на литър сурово мляко през цялата година. Второто - млечните квоти да не падат от април догодина, тъй като малките и средни млекопроизводители ще фалират. Фермерите настояват и за национални доплащания при траен спад на цената, както е в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във