Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МЮНИХ РЕ ОБЯВИ 3% РЪСТ НА ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ СТАВКИ

Най-голямата презастрахователна компания в света Мюних ре съобщи на 15 януари, че ставките за презастраховане на имущество и инциденти на подновените през януари контракти са нараснали средно с 3 процента. Мюних ре е подновила близо 66% от традиционните си договори в тази област (извън презастраховките Живот, сключени през миналия месец) с общ обем на премиен доход в размер на 8.9 млрд. евро, информира ръководството й чрез ИНТЕРНЕТ. Около 6% от старите контракти не са били продължени, защото премиите или условията по тях не са отговаряли на фирмените изисквания. Най-голямо увеличение на цените е направено за регионите, засегнати от ураганите през 2005 г. - там ставките са достигнали двуцифрено изражение. Рекордът се държи от офшорните енергийни платформи с начислени приблизително 400% върху първичната застраховка.
Торстен Йеворек - член на управителния борд на Мюних ре, уверява, че подновените през януари презастрахователни договори създават силна база за печалба на групировката през тази година. Той очаква предстоящото преразглеждане на контракти през април и юли да бъде стабилно. През юли изтичат и подлежат на подновяване голям брой договори за презастраховане на природни бедствия в САЩ.
Презастрахователите ще се опитат да задържат високи тазгодишните нива на премиите, след като застрахованите поражения от природни бедствия достигнаха рекордните над 75 млрд. щ. долара, а повече от 60 млрд. долара от щетите са нанесени от ураганите в САЩ. По оценка на Мюних ре от декември 2005 г., бурите в Атлантическия океан се очаква да свалят с почти 1.5 млрд. евро печалбата след облагането с данъци. Презастрахователната компания ще запуши дупките и ще постигне обещаните финансови резултати за миналата година с постъпилите средства от продажба на активи. Миналата година тя реализира добър доход от тези сделки, включително 1.15 млрд. евро от замяната на своите акции в германската банкова групировка Ейч Ви Би срещу книжа на италианската Уникредито Италиано и 552 млн. евро от продажбата на дела си в застрахователя Алианц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във