Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИТНИЦИТЕ УДАРИХА КУФАРНИТЕ ТЪРГОВЦИ

Заместник финансовият министър Георги Кадиев и подопечната му Агенция Митници направиха опит да излязат от сянката на МВР в борбата с контрабандата. В сряда (21 декември) те свикаха специална пресконференция, на която бяха поканени още мениджърският екип на Краун Ейджънтс в България и високопоставени служители от митническата агенция и от Главна данъчна дирекция. На срещата с представителите на масмедиите трябваше да бъдат оповестени резултатите от мащабна операция за ограничаване на нелегалния внос на акцизни стоки (основно алкохол и цигари). Акцията бе проведена в средата на декември на територията на три гранични контролнопропускателни пунктове - Капитан Андреево, Кулата и Калотина.
Но вместо журналистическият интерес да бъде задоволен с поредната сензационна информация, стана ясно, че в рамките на безмитната операция са разкрити измами за... малко над 84 000 лева.
Заместник финансовият министър явно сам осъзнаваше скромните мащаби на постигнатия успех от действията на няколко ведомства (сред които НСБОП, данъчните, митниците и др.), защото се презастрахова, заявявайки, че пресконференцията не е шоу за пресата.
Като се остави настрана опитът за трупане на пиар точки, Георги Кадиев е прав в едно. Трафикът на алкохол и цигари, който правят куфарните търговци през безмитните магазини, действително е сериозен проблем. Та нали на всеки българин му се е случвало поне веднъж да купува цигари от кварталната будка с надпис Duty Free Only. Няма нищо лошо и ако се осъществят уверенията на Кадиев, че спецакциите срещу безмитния внос на алкохол и цигари ще зачестят, особено след увеличаването на акцизните ставки от 2006 година.
Без да се омаловажава стореното при операцията срещу безмитните магазини, няма как да не бъдат зададени няколко въпроса. Така например интересно е защо държавната мощ не се стовари по същия начин и срещу вносителите на турско и китайско карго. Простата аритметика показва, че при наличието на общо около 100 митници, пунктове и бюра у нас и при положение че годишните загуби само от Горубляне са в размер на 11 млн. лв. (според данните на МВР, оповестени след ареста на шефката на бюрото Снежина Ангелов в началото на този месец), течовете в бюджета от турския и китайския внос очевидно са много по-големи.
Интересно е да се разбере и причината, поради която Георги Кадиев би отбой от шумно декларирания от самия него ангажимент за скорошно затваряне на безмитните бензиностанции, от които хазната губи годишно по собствените му думи около 100 млн. лева, като възстановява на търговците акциз и ДДС. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, в началото на ноември тази година Кадиев се закани, че финансовото министерство подготвя законодателни изменения, които ще затегнат кранчето на турския бизнесмен Фуат Гювен, който чрез свои фирми единствен у нас има привилегията да продава свободно гориво. Изявлението на заместник финансовия министър съвпадна с провелата се в Анкара среща между министъра на външната търговия на Турция Кюршад Тюзмен и българския икономически министър Румен Овчаров. Именно на нея бе обсъдена възможността за закриването на дюти фри бензиностанции от двете страни на границата. През тази седмица заместникът на Пламен Орешарски призна отново сериозността на проблема, за който България е получила и писмо от Европейската комисия. Но стана ясно и че няма да е чак толкова лесно безмитните колонки да спрат работа. Причината според Кадиев са сключените от предишните правителства дългосрочни договори с дружествата на Фуат Гювен. Според запознати обаче, истинската причина твърдата позиция на финансовото министерство да омекне се крие в... коалиционния характер на правителството. Публична тайна е, че безмитните търговци се ползват с подкрепата на ДПС и на лидера на движението.
Надеждите, че все пак контролът върху безмитната търговия може да се засили са свързани с предстоящото приемане на специален закон. Проектът за него бе подготвен от екипа на предишния финансов министър Милен Велчев в края на мандата на НДСВ, но не остана време той да бъде разглеждан в пленарната зала на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във