Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИТНИЦИТЕ - МЕЖДУ КОРУПЦИЯТА И ЧУЖДЕСТРАННИЯ КОНТРОЛ

Корупцията като социално и икономическо явление, под една или друга форма, съпътства неизменно развитието на обществото. В годините на прехода митниците като институция с още по-голяма сила се превърнаха в един от синонимите на това отрицателно явление.
Основен аргумент срещу обществения натиск и обвиненията в корупция са постъпленията в бюджета и заловените количества наркотици. По този показател нашите служби са на едно от водещите места в Европа. Агенция Митници съобщи миналата седмица, че събраните мита за първите пет месеца на 2001 г. са се увеличили с 15.1 на сто. Общите приходи са 1.009 млрд. лв. срещу 876.2 млн. лв. за същия период на миналата година. Увеличените постъпления бяха представени като резултат от завишения контрол след смяната на шефовете на петте регионални митнически дирекции през януари тази година. Тогава със заповед на директора на Агенция Митници Захари Захариев бяха сменени ръководителите на дирекциите в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Ръстът на митническите сборове не изглежда особено логичен на фона на задълбочаващата се либерализация на външнотърговския режим. От тази година България прилага свободен режим на внос за повечето стоки от ЕС и страните членки на ЦЕФТА. Стокообменът с тях заема над половината от относителния дял в търговското салдо на страната. Според запознати една от основните причини за нарастването на постъпленията е увеличеният внос в периода около изборите. Данните на митническата информационна система в навечерието на парламентарния вот сочат, че неколкократно е нараснал товаропотокът през митническите бюра Кремиковци, Илиянци и Суходол. Районна митница София, към която са тези пунктове, е събрала 511.3 млн. лв. от мита от началото на годината и е с най-висок дял в общата сума на сборовете. Сред внасяните стоки преобладават месни продукти и спиртни напитки. Презапасяването може да се обясни с неясната политическа конюнктура в периода около изборите.
Едва ли обаче има научен метод за изчисляване на предполагаемите вноски в касите на партийните централи, независимо дали посоката на трансфера е Ново село - Позитано 20 (в Ново село бе разкрит единият от каналите за нелегален внос на цигари с който в медиите се свърза името на бившия министър Любен Гоцев), или Капитан Андреево - Раковски 134 (Капитан Андреево е бившата крепост на ексглавния секретар на СДС Христо Бисеров и трамплинът на Захари Желязков към креслото на Агенцията за приватизация). Схемата на митнически облекчения за близки до управляващите фирми срещу съответно спонсорство е далеч по-реалистична и лесно приложима от придобилото популярност щафетно предаване на куфарчета с валута. В митническите среди се говори, че траекторията на контрабандните канали отдавна е добре известна и те не биха могли да функционират без най-висша протекция. Подобна теза се подкрепя от обстоятелството, че точно определен вид рискови или акцизни стоки биват насочвани към конкретни митнически бюра. Други прилагани трикове са наличието на две митнически фактури - една с реалната цена на стоката за възстановяване на ДДС и една със занижена стойност за обмитяване, временен внос или фиктивен износ на акцизни стоки. Твърди се също, че пазарът на митнически посредници е разпределен между доказали лоялността си към властите фирми, чийто монопол е трудноразбиваем. Подобни нарушения могат да се ограничат с въвеждането на единна компютърна система на митниците (БИМИС). Тя дава възможност в реално време да се проследи всяка влязла и излязла от страната стока. Незнайно защо обаче въвеждането й в митниците се забавя повече от седем години. Държавата е изразходвала доста средства по изпълнението на проекта и протакането му води единствено до нови загуби. От 1993 г. насам неколкократно бяха купувани компютри и сървъри. През 1998 г. Министерството на финансите преведе 7 млрд. лв. от бюджета на Информационно обслужване АД, за да организира първия етап от въвеждането на системата. В началото на май т.г. бе обявено, че агенция Митници ще получи 7.730 млн. евро по заем от Световната банка. Очаква се част от средствата да бъдат вложени в компютърната система. До редакционното приключване на броя в. БАНКЕРЪ не получи отговор от Агенция Митници на официално запитване по поставените по-горе проблеми.
Въпросът с корупцията на митниците логично се превърна в един от най-дискутираните в последната предизборна кампания. Особено оживен дебат предизвика идеята на ръководителя на икономическия екип на НДСВ Николай Василев за чуждестранен контрол върху митниците ни. Програмата на движението, което се готви да поеме управлението на страната, предвижда да се вземат мерки за решително повишаване на събираемостта на митата чрез международен контрол и управление на митническата дейност. Управлението на митниците трябва да бъде поверено на организация, която да е под международен контрол. Много страни са приложили тази идея - Индонезия, Грузия, Нигерия, повечето страни от Латинска Америка, потвърди идеята си Василев в интервю за в. БАНКЕРЪ.
Репортерска проверка на пункта в Капитан Андреево показа, че митничарите са против идването на чужденци. Работещите там се гордеят, че почти няма седмица, в която да не са заловили наркотици. Успешно се прилагала методиката за анализ на риска. Районният съд в Свиленград е затрупан с дела срещу пласьори на дрога, означава ли това, че сме корумпирани?, запита пред в. БАНКЕРЪ митничар от южния град. Вестниците само от това се интересуват - да снимат къщите и колите на митничарите, заяви пък негов колега. На българо-турската граница не приемат всички служители да се поставят под общ знаменател. Повечето жители на Свиленград са на мнение, че в техния град митничарите стават жертва на ниските заплати и се изкушават заради семействата си. Работата на границата изисква професионализъм и не може с лека ръка да се уволняват доказани кадри при промяна на властта, заяви началник смяна в Капитан Андреево. - Чужденците не познават естеството на нашата работа, така че не виждам какво ще правят тук, добави той. Въпреки това в града край Марица се говори, че в нощните смени върви негласна надпревара за размера на заработените премии. Конкуренцията за всяко свободно работно място в някоя от граничните служби е жестока. Разпределянето на служител на другия пункт в Свиленград - Ново село, който е на гръцката граница, където трафикът е значително по-малък, се възприема като дисциплинарно наказание, твърдят запознати с местните нрави.
От НДСВ разсеяха опасенията за масови чистки в митниците и заявиха, че ще запазят некорумпираните и професионалистите в системата. Предвижда се, от друга страна, освобождаването на една голяма част от висшата администрация. Очаква се митниците да се сдобият и с нов директор. Едно от най-често спряганите имена за нов шеф в агенцията на софийската улица Аксаков е на бившият ревизор от Държавен финансов контрол Емил Димитров с прякора РевиЗоро. Представителят на коалиция Гергьовден-ВМРО сподели в разговор за в. БАНКЕРЪ, че би приел евентуална покана от НДСВ да оглави агенция Митници. Димитров подкрепя идеята на Николай Василев за чужденци или частни компании при контрола на митниците. Той разполага с конкретна програма, която предвижда до шест месеца да се въведе в експлоатация интегрираната компютърна система на всички митнически пунктове и да се обвърже с информационната база на данъчните власти и съда. Като първа крачка към въвеждането на чуждестранен контрол се предвижда промяна в Закона за митниците, чрез която част от правата на администрацията да се преотстъпят на недържавни субекти със засилена мотивация - облагаемите стойности на стоките да бъдат в реален размер, а декларираните обеми да съвпадат с действителните количества.
Идеята тепърва ще бъде подложена на обществена дискусия. Вече обаче се чуха първите критики, че тя противоречала на постигнатите договорености в преговорите за членство в ЕС. Едва ли обаче от Брюксел ще имат нещо против по нашите митници, които престои да се превърнат във външна граница за обединена Европа, да се въведе ред. А за това е необходима политическа и законодателна воля, за да не останем все в плен на корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във