Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИТ Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ИМАТЕ ИЗЛИШЪК ОТ ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ

Ричард Мардън, директор на проекта AES-3С Марица изток-1, пред в. БАНКЕРЪ


Г-н Мардън, не противоречи ли проектът за изграждане на 670-мегаватова електроцентрала на площадката на ТЕЦ Марица-Изток-1 на становището на Световната банка? Според международната финансова институция, България не се нуждае от нови електропроизводствени мощности?
- Смятам, че това е един прекрасен проект за развитието на страната ви, който би могъл да отвори вратите за много повече бъдещи инвестиции. Оптимизмът ми се подкрепя и от факта, че сега (30 януари) в България са представители на основните кредитори на проекта - ЕБВР, американската Корпорация за гарантиране на частните инвестиции в чужбина (OPIC) и германската банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW).

А мнението на Световната банка?
- Според мене твърдението, че имате излишък от електропроизводствени мощности, е мит. Това не е така и дори точно сега провеждаме разговори със СБ на тази тема. Знаете от колко време се говори, че водата в язовирите е с 30-40 на сто под нормалното ниво. В същото време около 20% от мощностите в България са ВЕЦ-ове, което при очертаващото се безводие означава една доста висока степен на ненадеждност на електросистемата. Има обаче и други проблеми, като например, че повечето от останалите централи са достатъчно стари, поради което работят с непълна мощност и съответно - неефективно. Разпада се системата на топлоцентралите. Едва ли има някой, който да не е запознат с проблема АЕЦ Козлодуй. И какво остава от енергетиката на България? Като погледне реално човек, дори би могъл да се уплаши. Според мен, понякога страната едва се справя с пиковите моменти, за да осигури сама на себе си необходимата електроенергия.

Как ще се отрази на този фон препоръчваната от МВФ бърза либерализация на енергийния ни пазар?
- Смятам, че в този момент, а и в близко бъдеще не само не е възможно бързото отваряне на пазара, но и че това ще е твърде опасно. Погледнете само какво се случи в Украйна, надникнете и какво става в Калифорния... Едно такова втурване към напълно конкурентен пазар, при това без каквото и да било законодателство, без ефективни мощности, ще е равно на истинско самоубийство. Причината е, че фактически в България доста отдавна не са инвестирани средства за изграждане на нови електроцентрали. И затова сме на мнение, че инвестиции като нашата е необходимо да бъдат подкрепени. Изобщо трябва да решите споменатите енергийни проблеми, преди да пристъпите към либерализиране на пазара.

Защо се забави толкова вашият проект? Първоначалните планове бяха още през лятото на миналата година да е избран главният изпълнител...
- И ние, както и българското правителство бихме искали всичко да приключи възможно най-бързо. Но трябва да сме реалисти. В резултат на задълбочен анализ през последните девет месеца бе осъществено едно радикално преструктуриране на проекта. Ние ще останем тук в продължение на поне 40 години и в този смисъл нещата между нас и правителството е необходимо да са много ясни. Така че забавянето е положително и сега можем спокойно да продължим напред.

Какво предстои?
- Надявам се скоро, на 16 февруари, да подпишем двата основни договора - за изкупуване на електроенергията и за доставка на лигнитните въглища. Веднага след това те трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет. Предвиждаме през март договорите да са обсъдени и одобрени и от бордовете на кредиторите. До края на същия месец би следвало да получим и лиценз за производство на електроенергия и да приключим преговорите с главния изпълнител на проекта. Плановете ни са до края на юни да сме подписали цялата документация за финансирането на проекта и през юли да започнем строителството.

Говори се, че независимо от първоначалните декларации сте поискали държавни гаранции за кредитите?
- Нищо подобно. Мисля даже, че това е първият голям проект, за който държавата не се ангажира с никакви гаранции по финансовата част. Ние обаче искаме от държавата да ни издаде едно писмо за подкрепа на проекта. Все пак НЕК, която ще изкупува електроенергията, както и мините, са държавна собственост. Искаме го за успокоение на кредиторите. Няма проект, който да е в състояние да привлече финансиране, ако кредиторите нямат дългосрочни и пълни гаранции, че ще имат един постоянен приход, чрез който ще се погасяват заемите. Досега са разменени няколко проекта на такова писмо между финансовото министерство и заемодателите и разногласията по текста са почти преодолени.

Обсъждан ли е вариант за директен износ на произвежданата електроенергия?
- Не. Но в договора за изкупуването на енергията са включени клаузи, в които се казва, че ако НЕК не успее да изкупи произведената електроенергия поради някаква причина, ние имаме право да си потърсим и намерим други потребители. Всъщност клаузата задължава и двете страни да търсят клиенти за произведената електроенергия. Предвижда се и как ще се действа в случай на либерализиране на пазара.

Интересувате ли се и от други енергийни мощности у нас?
- Ако българското правителство стои зад обещанията, които ни е дало, ние ще се радваме да развием и проекти като ТЕЦ Марица-Изток-2, ТЕЦ Варна и други.


Разговора води Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във