Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИСТЪР КРОНЕНУЕТЪР ЩЕ ТОПЛИ СОФИЯНЦИ

Ще провалят ли столичани инвестирането на 200 млн. щ. долара? Въпросът е съвсем логичен, след като парите ще се влагат в Топлофикация София ЕАД, а пред клоновете на същото дружество от години се извиват опашки за частично или цялостно изключване на отоплението.


Независимо от това американската фирма Хорайзън Енерджи Девелопмън (Нorizon Energy Development) е готова да инвестира в разширяването и модернизирането на единствените два ТЕЦ-а на софийската топлофикация - ТЕЦ София и ТЕЦ София-изток. Пред журналисти на 15 ноември в хотел Кемпински Зографски бе оповестена новината, че е подписан и меморандум за съвместна дейност със столичното общинско дружество.


Хорайзън Енерджи Девелопмън е 100% собственост на друга, много по-известна американска компания - Нешънъл Фюъл газ (National Fuel Gas), основана през 1902 г. в гр. Бъфало, щата Ню Йорк. Занимава се с добив, пренос, съхранение и търговия с природен газ и нефт, както и с производство на електрическа и топлинна енергия. Основната й дейност е съсредоточена в щатите Ню Йорк, Пенсилвания, Минесота, Уайоминг, Калифорния, Тексас и Луизиана, а също и в Канада. От четири години активно работи и в Чехия. Втората европейска страна, към която се насочва, е България.


Насред пресконференцията, организирана за случая, вицепрезидентът на Хорайзън Джоузеф Кроненуетър заяви, че всъщност цитираните 200 млн. щ. долара инвестиции са заявени произволно и че те може да се окажат повече или по-малко. Това, което видяхме в централите, показва, че има големи възможности за подобрения - отбеляза Кроненуетър. - Но дори и да няма, са необходими средства, за да продължат да работят. Досега те са били субсидирани от държавата. С инвестициите ще подобрим ефективността им и ще гарантираме подаването на енергия за населението.


Но точно тук е проблемът. След като самото население отказва да получава топлоенергия, на кого ще продава г-н Кроненуетър? И най-вече - как ще си върне направените инвестиции?


В момента извършваме финансов анализ на ТЕЦ-овете София и София-Изток - обясни американецът. - Правим и технически преглед и оценка на централите. Чак след това ще разработим финансов модел на проекта, който ще се опира на увеличаване на електропроизводството. Очакваме това да рефлектира върху ефективността на централите, а оттам и на себестойността на произвежданата топлинна енергия.


Не са ли обаче малко позакъснели тези планове? Най-късно от средата на следващата година се очаква да започне отдавна отлаганото газифициране на южните и западните квартали на столицата - Симеоново, Драгалевци, Бояна, на гр. Банкя, а след това и на някои от северните - Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Въпрос на две-три години е газификацията им да приключи. Паралелно с тях ще започне и газифицирането на централните части на София. Тя ще върви заедно с подмяната на водопроводната система, която ще прави избраният неотдавна концесионер - Интернешънъл Уотър лимитид.


Изчисленията показват, че дори и при сегашните високи цени на природния газ, както и при очакваните нови увеличения в познатите граници (до 20% годишно), използването на синьото гориво в бита пак ще доведе до намаляване на сметките за парно, ток и топла вода до три-четири пъти спрямо сегашните. Така че мистър Кроненуетър може и да убеди софиянци да не се отказват от парното отопление, но поне на дадената пресконференция не стана ясно с какво ще попречи на една бъдеща газификация на столицата.


Иначе опитът за привличане на инвестиции в Топлофикация София заслужава единствено похвали. Нищо че според някои специалисти по топлотехника само за намаляването на загубите на топлина по трасето ще са необходими повече от обещаните 200 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във