Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мирчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с около 20%

С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това ще бъде обявено днес (16 май) окончателно като част от пакета мерки на правителството. Това съобщи пред NOVA депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Увеличението на пенсиите е свързано и с отпадането на COVID добавките, които според Мирчев, "изкривяват целия пенсионен модел". И допълни, че общо 12 мерки ще бъдат обявени днес.

Във връзка с отстъпката за гориво депутатът уточни, че на този етап остава предложението държавата да поеме 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра. Най-вероятно те ще се дават след показване на лична карта.

Мирчев коментира и че е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. В петък от "Демократична България" поискаха от парламентарната трибуна "мерки за депутинизация на България". Председателят на парламентарната група Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на кабинета и в законодателната програма на управляващото мнозинство. Запитан дали по този начин от ДБ "не настъпват коалиционната мотика", Ивайло Мирчев отговори, че просто отстояват принципи. "Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България, е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как Путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, подчерта той. И продължи: "Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум. Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръцете."

Мирчев даде пример: "Вече повече от 20 години откакто "Лукойл Нефтохим" е приватизиран. Практически те изпитват затруднения да плащат данъци в България. В момента петролът сорт Брент струва Х долара, а сорт Урал – струва Х минус 35 долара. Но ние го получаваме за Х долара. Тези 35 долара  отиват в една фирма, която е на "Лукойл". Така рафинерията в Бургас работи като "Мултигруп: през 90-те” – "Литаско" ви продава нефта, "Литаско" ”изкупува горивото."

Страната ни трябвало да постъпи като други държави в Европа. "На остров Сицилия също има рафинерия на "Лукойл". Там се върви към идеята за поемане на оперативен контрол от страна на държавата, за да могат да се гарантират доставките. Същото се случва с "Роснефт" в Германия”, каза депутатът от ДБ. "Целта е да започнат да си плащат данъци в България. Тук става дума за 35% спестяване. Грубо говорим за около 200 милиона на месец. Това показват нашите сметки. Когато една рафинерия ощетява българите с 200 милиона на месец, ние като правителство трябва да решим проблема. В Румъния имаха същия проблем, там преди години го решиха", допълни той. "Идеалният вариант е "Лукойл" да започне да работи по нормалния начин. Никой не иска да си играе на конфискация, на поемане на оперативен контрол. Но в Германия и Италия това вече става", посочи още депутатът.

По повод ограничаването на достъпа до имоти на руски собственици, Мирчев отбеляза, че това е далечна перспектива и ще бъде част от общоевропейска политика. "Много по-важно е какво правим с превъоръжаването на българската армия, какво правим с българските служби, които са продънени и пълни с руска агентура. Те трябва да бъдат проверени за интегритет. Там трябва да вземем мерки, защото нещата са много зле", изтъкна народният представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във