Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИТЕ В МАРИЦА-ИЗТОК СЕ РАЗРАСТВАТ, ЦЕНТРАЛИТЕ СЪЩО

В последно време много се говори за енергийната независимост на страната. Управляващите усилено обясняват как големите енергийни проекти като АЕЦ Белене, газопровода Южен поток и нефтопровода Бургас-Александруполис ще осигурят на България необходимите й енергийни ресурси. Както обаче БАНКЕРЪ многократно писа, с реализирането им не само че няма да се постигне обещаната независимост, а точно обратното - ще се засили зависимостта ни от руските енергийни източници.
Единственият значителен собствен ресурс, с който разполага българската енергетика, са въглищата. Близо 57 на сто от въглищните запаси у нас са в Източномаришкия басейн, а концесия за добива им получи държавната компания Мини Марица-изток (договорът бе сключен през 2005-а, а концесионната площ е в размер на 473 685 540.87 кв. метра). От произвежданите там въглища трите ТЕЦ-а в комплекса генерират над 31% от електроенергията на България. Именно за да увеличи добива, което пък ще позволи разширяването на мощностите в района, в края на март Мини Марица-изток започна експлоатацията на ново находище. Става въпрос за залежи, които според проучванията достигат 200 млн. тона, от които 25 млн. вече са иззети.
Всъщност оставащите около 175 млн. т са напълно достатъчни да осигурят безпроблемната работа на мините за няколко години напред. Подготовката на операцията по усвояването на този въглищен пласт е продължила близо 30 години и за осъществяването й са отишли над 250 млн. евро. Новото находище позволява на въгледобивната компания да увеличи производствената си програма - така през тази година ще бъдат добити 28-32 млн. т въглища, докато произведените през 2007-а са били над 23 млн. тона.
Повишаването на производството се налага, тъй като след две години мощностите на източномаришките електроцентрали ще са значително по-големи. Американската компания AES - собственик на ТЕЦ Марица-изток 1, ще пусне в експлоатация през 2010-а два нови блока с обща мощност 670 мегавата. Те не само ще са със сероочистващи инсталации, но цялостната им конструкция съответства напълно на съвременните екологични стандарти. Проектът е на стойност над 1 млрд. евро.
Не така обаче стоят нещата с най-голямата въглищна електроцентрала на Балканите - държавната ТЕЦ Марица-изток 2. През последните години там започнаха два мащабни проекта. Изпълнител на първия са японската компания Мицуи в консорциум с друга голяма далекоизточна фирма - Тошиба. Предвиждаше се дейностите по модернизация и рехабилитация на първите четири блока на централата да приключат до края на 2007-а и мощността на ТЕЦ-а да бъде увеличена от 1440 на 1545 мегавата. Само че редица проблеми удължиха ремонтите и закъснението от 10 до 18 месеца вече носи на ТЕЦ-а солени екологични глоби.
В средата на март завърши и модернизацията на Енел Марица-изток 3, мажоритарен собственик на която е италианският енергиен гигант Енел. Сега на практика това е единствената българска въглищна централа, която покрива всички екологични изисквания. А след приключването на последните дейности по четвърти блок мощността й ще се увеличи от 840 на 904 мегаватчаса.
Въпреки закъсненията в ремонтните дейности, след около две години общата мощност на ТЕЦ-овете в комплекса ще достигне 3119 мегавата (сега тя е 2400 мегавата). Според директора на Мини Марица-изток Иван Марков ще са необходими близо 27 млн. тона въглища. Такова количество, за да могат блоковете да работят нормално, както стана дума, ще бъде достигнато още през тази година, но намеренията са до 2010 г. добивът да достигне 35 млн. тона. Тези намерения са продиктувани от факта, че до два-три месеца трябва да бъде избран консултант, който да изработи тръжната процедура за избор на инвеститор за още една нова централа в Марица-изток с мощност 600 мегавата. Идеята се обсъжда поне от пет-шест години, а интерес към такова строителство заявиха няколко фирми, сред които американската AES, германските RWE и E.ON, италианската Енел, както и нашенската Брикел, собственост на Христо Ковачки. Днес все още не е ясно къде точно ще се изграждат новите блокове, но едни от най-подходящите места са площадката на Брикел, както и тази на ТЕЦ Марица-изток 3 (на Енел). По предварителни изчисления стойността на проекта ще е около 1 млрд. евро.
През пролетта на миналата година, малко преди да подаде оставката си като министър на икономиката и енергетиката, Румен Овчаров назначи междуведомствената работна група, която да разработи условията и процедурата за избор на инвеститор. Изненадващо за шеф на групата бе определен минният директор Иван Марков, но по-късно бе сменен с бившия вицепремиер от кабинета Виденов Кирил Цочев. Малко преди Коледа експертите внесоха доклад в Министерството на икономиката и енергетиката с предложение за провеждането на двустепенен конкурс. Предвиждаше се право на участие в процедурата да имат компании, предлагащи високоефективни технологии за изгарянето на въглищата, които през последните пет години са реализирали оборот от 750 млн. евро и разполагат с електропроизводствени мощности от 1000 мегавата. Работната група предложи още бъдещият инвеститор да подпише дългосрочен договор с мините. Изчерпателният доклад на експертите обаче не бе приет и се реши условията за участие и самата тръжна процедура да бъдат разработени от външен консултант.
Освен да се използват като основно гориво за българските ТЕЦ-ове, въглищата на Мини Марица-изток може да потеглят и зад граница. Според Иван Марков гръцката компания РРС е проявила интерес за закупуването на 1-2 млн. тона за централите си в северната част на страната. Сделката все още се подготвя, но както обяснява Марков, до подписването на договор най-вероятно ще се стигне само ако PPC се съгласи да купува по-големи количества след увеличаването на добива през 2010-а.
Същата гръцка компания бе избрана през миналата година от Агенцията за приватизация за купувач на ТЕЦ Бобов дол, но процедурата бе прекратена и в момента от PPC оспорват решението на агенцията пред Върховния административен съд. Делото беше разгледано от петчленен състав на съда в края на март, а решение все още няма. Затова пък от приватизационната агенция обявиха нов конкурс за продажба на централата.
При годишен добив от 35 млн. тона наличните запаси от въглища в Маришкия басейн биха се изчерпали към 2060 година. Което на практика означава, че дотогава една трета от нужната на България електроенергия ще се произвежда от собствени енергоизточници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във