Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Мините нямат пари, но купуват скъпа кола

Пред административната сграда на "Мини Марица изток" автомобили не липсват

Голяма мъка се оказа за "Мини Марица-изток" да си осигурят необходимото текущо финансиране от банките. От държавното дружество обявиха, че удължават срока за получаване на оферти до 7 август. Очевидно в рамките на първоначално обявения срок - 19 юли, компанията не е успяла да събере необходимите пет оферти, за да се стигне до финалните разговори с кредитните институции. 

Параметрите на надпреварата не са променени. Първата обособена позиция е за предоставяне на овърдрафт с лимит до 12 млн. лв. за плащания на задължения към персонала, данъци, осигуровки и т.н. Втората позиция е за овърдрафт с лимит до 8 млн. лв. за плащания на задължения към доставчици и други. 

Поставените условия за участие не са кой знае колко притеснителни за банките - собствен капитал от поне 100 млн. лв. към края на 2016-а, коефициент на обща капиталова адекватност минимум 8% и международен кредитен рейтинг B+ или B1. Срокът за погасяване на заема пък е една година от датата на подписване на договора. При все това предпазливостта на кредитните институции не е изненадваща, тъй като от предварителния финансов отчет на "Мини Марица-изток" за миналата година става ясно, че печалбата им е едва 1.102 млн. лв., или с 58% по-малко от 2015-а.

Тези плачевни показатели обаче не попречиха на ръководството да обяви през седмицата обществена поръчка за закупуването на суперлуксозен автомобил. Според документите, с които "БАНКЕРЪ" разполага, за новото возило ще бъдат платени почти 100 хил. лева. Изискванията са двигателят да е дизелов с минимум 2.2 литра и 190 коня мощност, скоростната кутия да е шестстепенна автоматична, задвижването 4х4, а освен мястото на шофьора е необходимо автомобилът да разполага с още шест места за пътници. Цветът трябва да е тъмен металик, интериорът - в тъмно, а седалките - с тапицирана кожа, отговарящи на външния цвят на колата. 

Екстрите, с които ще разполага возилото, също си струва да се отбележат - двузонов климатик, старт - стоп система за стартиране на двигателя, системи за автоматично включване на фаровете и превключване на дълги и къси светлини (ксенонови), система за поддържане на зададената скорост, навигация, камера за задно виждане, панорамен стъклен покрив с електрическо задвижване, алуминиеви джанти и т.н.

Победителят ще бъде избран на принципа на най-изгодната оферта, като техническото предложение ще има тежест от 30%, а цената ще формира останалите 70 на сто. Прави впечатление, че срокът за подаване на оферти е твърде кратък предвид почивните месеци - предложения ще се приемат до 15 август. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във