Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министърът на туризма за запазване на 9% ДДС за ресторантьорите

Деветте процента ДДС за ресторантьорите е мярка, бореща се срещу сивата икономика. Тя помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово.

Това обяви служебният министър на туризма д-р Илин Димитров по време на работно посещение по Северното Черноморие. С тези думи той коментира публикуваните данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, според които най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

По време на работното си посещение по Черноморието служебният министър посети района на свлачището в близост до плаж „Моби Дик“ между Албена и Балчик, което разруши плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Пострадалите са в стабилно състояние, научи министърът.

Заедно с областния управител на Област Добрич – Здравко Здравков той отиде до свлачището, за да се запознае на място с предприетите мерки.

По-късно Илин Димитров обясни, че там е спряно движението на автомобили, като се работи по отстраняването на щетите.

Свлачището не е на територията на курортния комплекс Албена, не застрашава живота на плажуващите и не образува дискомфорт, тъй като не е навлязло на територията на плажа, уточни министърът.

Илин Димитров подчерта, че за отстраняването на свлачищата се иска сериозен финансов ресурс и планиране, което не може да се случи в краткия хоризонт на служебното правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във