Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Министърът без раница

Ако човек се поразходи из коридорите на старото министерство на енергетиката, което се намира на Триадица 8, няма как да не забележи окачените на стените портрети на хората, които са го ръководили. Редом до признати авторитети от миналото висят снимките и на спорни личности от по-новата ни история като Румен Овчаров и Иван Шиляшки, а скоро близо до тях сигурно ще грейне и тази на Делян Добрев.


Воден от някакви странни подбуди, бившият вече премиер Бойко Борисов набързо катапултира младия хасковлия за заместник икономически министър, отговарящ за енергетиката, а след раздялата с Трайчо Трайков през пролетта на 2012-а го постави и в креслото на титуляра. Но за има-няма година Добрев нагледно доказа, че не във всяка войнишка раница лежи маршалският жезъл или по-скоро, че има и войници изобщо без раници. Някои навярно веднага ще изтъкнат, че момчето е младо, никога преди това не се е занимавало с енергетиката... На всичко отгоре бе натоварено да ръководи най-заплетения от интереси отрасъл в икономиката, където никога не знаеш кой, кога и откъде може да те изненада. Хубаво, но след като е видял, че не може да се справи, не трябваше ли


по-рано да си хвърли оставката

nbsp;


а не сега да се излага публично? Така се прави в нормалните държави, в каквато впрочем и самият Добрев е завършил висшето си образование. Още повече че и самият той не бе особено ентусиазиран от ръководния пост и малко преди встъпването си в длъжност заяви: Не държа особено на тази работа - министър, приемам я като отговорност.


На същата церемония Трайчо Трайков му подари подкова с пожеланието да донесе повече късмет на новия министър, отколкото е имал той. Само че и тя не помогна. Даже напротив - заради изпускането на юздите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се стигна до протестите срещу високите цени на тока и в крайна сметка до падане на правителството на ГЕРБ.


Червената лампичка, че Добрев не е съвсем в час със случващото се в поверения му сектор, светна само три месеца след като пое неговото управление. Когато се оказа, че разчетите за поскъпването на електроенергията от 1 юли миналата година са сбъркани и тарифите ще се вдигнат не с предварително афишираните 7%, а близо двойно. Тогава го отнесе уж независимият председател на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, който бе привикан безпрецедентно в парламента да се обяснява за грешката, а после му назначиха и една абсолютно безсмислена и безпомощна комисия да контролира ДКЕВР.


На Делян Добрев му се разминаха и приятелските назначения на дъщерята на маждаровския кмет Милко Армутлиев - Марина, в бордовете на АЕЦ Козлодуй и Мини Марица-изток, както и в надзорния съвет на Хидроенергийна компания Горна Арда. Но докато вървяха тези игрички на дребно, зад гърба му


енергийните лобита правеха каквото си искат

nbsp;


През октомври Синята коалиция развя пред медиите писмо от НЕК до кмета на Свищов Станислав Благов. От него се разбра, че през общински имоти щял да премине нисковолтов далекопровод, необходим за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ Белене,с енергийната система на Република България. При все че по това време проектът за втора атомна вече официално беше спрян.


Писмото е факт. Получих копие от него. Това е саботаж срещу българското правителство, заяви тогава Добрев, очевидно съзнавайки нелепата ситуация, в която го бяха набутали. Виновни този път се оказаха трима никому неизвестни служители в дъщерното предприятие Трафоелектроинвест и един от тях бе освободен от длъжност. Цялата акция с уволнението - писа по този повод БАНКЕРЪ (бр. 42, 2012 г.) - повече прилича на измиване на ръцете. Ако пък наистина става въпрос за конспиративна инициатива на началници на енергийни предприятия, за която големите шефове в НЕК и Български енергиен холдинг нищо не знаят, то определено може да кажем, че ключов отрасъл, какъвто е енергетиката, е оставен на самотек и управляващите си нямат и понятие какво се случва в системата.


Скандалите ставаха все по-големи

nbsp;


и все повече се налагаше усещането, че енергетиката е оставена на самотек. В началото на 2013-а изведнъж се появи писмо от германската фирма RWE, изпратено до Националната електрическа компания през 2008 година. От него ставаше ясно, че още тогава потенциалният инвеститор във втората атомна е знаел, че тя ще струва над 10 млрд. евро. Вдигна се шум и експремиерът Борисов заведе, както се казва, за ръка Делян Добрев в една от националните телевизии да дава обяснения как документът бил в кашони, маркирани с гриф конфиденциално и как предишните управляващи вероятно са се надявали, че никой няма да рови в тях. Младият министър обаче намерил оригиналните книжа за АЕЦ Белене, прибрал ги и даже му се наложило да спи с тях, за да не изчезнат. На Добрев беше възложено да извърши проверка защо всички са мълчали. Какво е установила тя, не се знае, но в последните дни от управлението на кабинета на ГЕРБ пак се появиха скрити от първия енергиен началник документи - този път за учредяването на особените залози от НЕК заради изграждането на ТЕЦ Марица-изток 1 и рехабилитацията на ТЕЦ Марица-изток 3 от чуждестранни компании. За тях били виновни Иван Костов, Румен Овчаров и дори предшественикът Трайчо Трайков...


Моята вина е, че разбрах в последните дни за тези особени залози. Бях принципал на седем дружества в енергетиката, които всяка година имат отчети от по 300-400 страници. Просто физически е невъзможно да прочетеш всичко в сроковете. Аз съм искрено озадачен от това как може Трайчо Трайков да застава рамо до рамо с Румен Овчаров. Нито той, нито някой друг е споменавал пред мен за тези особени залози, чистосърдечно си призна Делян Добрев.


Тук се намеси и недолюбваният вече от ГЕРБ Трайков: Румен Овчаров е бил най-големият ми опонент в политиката, докато бях министър. Единствено се съгласих с него наскоро, че не може да си бил на отговорни постове в БЕХ и в НЕК и да не знаеш какво се случва в енергетиката, да чакаш началникът ти да ти каже.


Не може, но и на прощалната си среща с ресорните журналисти Добрев отбеляза, че бил човекът, който последен научавал какво се случва в министерството му. И така и си отиде от него - недоучен. Иначе ще го видим пак в политиката, след като вече е почти сигурно, че ще е води листата на ГЕРБ в Хасково.

Facebook logo
Бъдете с нас и във