Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министърката на туризма търси партньорства в чужбина

Министърката на туризма Марияна Николова заминава на работно посещение в Хърватия. В столицата Загреб тя ще се срещне с министъра на туризма и спорта Николина Бърняц, с която ще обсъди актуални теми на взаимното партньорство.

Ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество между двете страните в областта на туризма. По-късно вицепремиерът Марияна Николова ще посети хърватския парламент и ще разговаря с председателя на парламентарната Комисия по туризма Бранко Гърчич.

Страните ще насърчават съвместното си сътрудничество, както за развитието и популяризирането на специални форми на туризъм, като зимен, здравен, спортен и културен туризъм, така и в областта на образованието. Страните ще работят съвместно за по-доброто позициониране на туризма на ниво Европейски съюз и ще продължат активната си дейност в рамките на съществуващата Съвместна работна група.

Програмата на министърката включва и среща в Хърватския туристически съвет с директора му Кристиян Станичич. В рамките на визитата е предвиден и разговор на министър Николова с ръководството на българската национална общност в Хърватия.

В понеделник Николова обсъди отпадането на ограниченията за пътуващите от България към Обединеното кралство с посланика  Роб Диксън.  Тя припомни, че от 16 юли отпадна задължителната 14-дневна карантина на британски граждани, влизащи на територията на България, а от 27 юли 2020 г. бе премахнато и изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

Вицепремиерът каза пред посланика, че България отдава голямо значение на добрите отношения с Великобритания в областта на туризма. Обединеното кралство е приоритетен туристически пазар и партньор на България. През 2019 г. над 470 000 туристи от Великобритания са посетили страната ни, което е увеличение с над 20,7% спрямо 2018 г., уточни тя.

Тя увери британския посланик, че всички хотели, ресторанти и други обекти в страната стриктно спазват всички противоепидемични мерки, така че да гарантират както безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон, така и сигурността и здравето на всички гости.  И добави, че България остава сред държавите с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

Роб Диксън поясни, че България е предпочитана зимна дестинация за британските граждани, но е важно да се запази здравето на хората предвид настъпващата втора вълна от COVID-19 във Великобритания и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във