Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Танева здраво приклещи бенефициентите на "къщите за гости"

Новият –стар министър на земеделието Десислава Танева сериозно е запретнала ръкави да управлява. Очевидно агроначалничката няма намерение този път да „изпуска юздите“ във Държавен фонд „Земеделие“ . За разлика от предишният й мандат, когато тя беше министър в правителството на Борисов 2, а директор на фонда беше Румен Порожанов . Думата на Танева не тежеше особено много пред него, но сега очевидно нещата са се променили.

Откакто е встъпила в длъжност като земеделски министър, тя се опитва до докаже  както на себе си, така и на обществото, че този път

контролът върху разплащателната агенция, ще бъде  в желязна хватка.

Стана ясно ,че до края на този месец  всички къщи за гости , за които не е изтекъл петгодишния период за контрол, ще бъдат проверявани както от служители на фонда, така и от експерти на земеделското министерство. На практика под окото на проверяващите ще попаднат  288 къщи за гости ( от общо 746 проекта за целия период), които са получили близо 82 млн. лв. безвъзмездно европейско финансиране от оперативната програмата за развитие на селските райони  2007-2013 година.

Според официалната информация от земеделското ведомство  обявените проверки сега целят да се установи на място дали обектите, които са под наблюдение  работят по предназначение и наистина извършват  туристически дейности. Ще бъдат  ревизирани  на място   всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект  като място за настаняване на гости.

По настояване на Танева изпълнителният директор на разплащателната агенция  Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, а след  приключването им ще бъде изготвен доклад за  резултатите от тях. Плановете са той да бъде представен на земеделския министър Десислава Танева седмица след края на проверките.

 

Десислава Танева, министър на земеделието

 

Всичко това се случва след разразилия се преди повече от два месеца  скандал, когато стана ясно, че част от отпуснатите европейски средства са отишли при приближени до властта хора и с тях действително са изградени къщи, но само за гостите на властимащите...

Заради такава история падна главата на заместник -.министъра  на икономиката Александър Манолев, когото само седмица по-късно  благоевградската окръжна прокуратура привлече като обвиняем. Стана ясно, че Манолев  е излъгал, за да получи средства от европейски фондове, с които да изгради луксозната къща за гости, използвана като фамилно жилище. Според държавното обвинение  престъплението е било  извършено в съучастие с Ана Димитрова, която чрез своята фирма ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", от Сандански, е подала искането за подпомагане и съответно е получила  391 160 лева от "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".

В съобщението на прокуратурата, тогава се казваше, че „деянието е извършено в условията на продължавано престъпление в периода от януари 2013 г. до 14 октомври 2015 –а  като Манолев е подбудител и помагач, а Димитрова – извършител“.

През по-голямата част от  времето  Манолев е заместник-министър на туризма във второто правителство на ГЕРБ. Разследващите установиха, че всички документи от 2013 -а не са подписвани от Димитрова, а графологична експертиза доказа, че подписът не е неин,  обяви говорителят на главния прокурор Румяна  Арнаудова. Прокуратурата установила също, че Ана Димитрова е дъщеря на бавачката на децата на Манолев. Младата жена е родена през 1993-а  и е на 25 години.

По-късно излязоха информации и за още

куп държавни мъже, които са били в „опасна близост“

с бенефициенти на програмата. За тях обаче до този момент не се говори, че са попаднали под прицела на прокуратурата. Като например лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и евродепутатът  от БСП Елена Йончева.

Дали за някои от тях ще бъдат  открити  „данни за престъпление“ , все още не е ясно.

Що се отнася до сегашната активност, за по-сериозен контрол, преди седмица  под прицела на експертите попаднаха 14 къщи , които са кандидатствали за субсидия по европрограмата  през местни инициативни групи. При тях на този етап не бяха открити нарушения.

Какъв ще бъде  „ балансът“  между  сега проверяваните  288 къщи за това кои от тях  реално изпълняват  дейността си като къщи за гости и кой са  за лично ползване,  все още не е ясно.

Може би този път прозрачността  след приключването на тези проверки, ще бъде  по-различна от досегашната?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във