Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Танева ще се срещне с еврокомисар Витянис Андрюкайтис в Брюксел

Тя ще го запознае с предприетите от България мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, съобщиха от аграрното министерство.

Тя ще го запознае с предприетите от България мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Срещата ще се проведе в Брюксел.

Болестта най-напред започна в Северна България и продължава да завладява нови територии от страната. Вече прескочи и Стара планина и има случаи и в Южна България.

Все още държавата не дава обяснение как е влязла у нас, но разпространението й може да доведе до ликвидиране на производството на свинско месо в България, казват експерти.
Появата на тази зараза в малки частни стопанства може да бъде обяснена, но как е влязла в затворените стопанства, в които има най-висок биологичен контрол - и за хората, и за храната.

Преди дни еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Той обаче предупреди, че вирусът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. А болестта се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

Болестта обаче върлува не само у нас. По данни от Европейската комисия, случаите на африканска чума по домашните свине от началото на годината до края на юни са 134 в Румъния, 16 в Италия, 7 в Полша и 4 в Литва. При дивите прасета вирусът върлува най-силно в Полша, където случаите от 1 януари до 23 юни са 1326, в Унгария са 744, Белгия - 477, Румъния и Литва - по около 290, а в България - 12.

До момента в световен план няма разработена ваксина за заболяването африканска чума по свинете. Някои страни в Северна Европа, където свиневъдството е водещ отрасъл, търсят алтернативни решения за противодействие на заразата.

В началото на юли излезе съобщение, че българската компания "Хювефарма" (Huvepharma) е получила в САЩ ексклузивен лиценз за разработка на експериментална ваксина срещу болестта африканска чума по свинете. Той е предоставен от Дeпapтaмeнта пo зeмeдeлиe нa Cъединените щати, след едномесечно събиране на мнения oт зaинтepecoвaни лицa.

Facebook logo
Бъдете с нас и във