Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Росен Желязков ще даде официалното начало на реконструкцията на жп гара "Подуяне"

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще участва в церемонията за началото на реконструкцията на жп гара "Подуяне", съобщиха от транспортното министерство. Тя ще се проведе днес от 12 часа, на гарата (първи перон).

Реконструкцията на гаров комплекс Подуяне се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

Припомняме, че на 25 април бяха подписани договорите за реконструкция на жп гарите Подуяне и Искър. Двете основни софийски гари ще бъдат изцяло обновени през следващата година със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

Гаровите комплекси Подуяне и Искър са част от жп линията София - Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1.4 милиона.

Обхватът на проекта включва пълно обновяване на приемните здания, нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации - електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и проектиране и изпълнение на конструктивно укрепване и саниране на елементи на сградите.

След реконструкцията железопътните гари ще предоставят  благоприятна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала.

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне е "Инфраструктурно строителство" АД, а стойността на договора възлиза на 2 903 166.23 лв. без ДДС. За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София - Подуяне, е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Реконструкцията на гаров комплекс Искър е Консорциум ще се изпълни от обединение "Гара Искър 2018", състоящо се от фирмите "Среги" ООД и "ТИТ Инженеринг" ЕООД. Стойността на договора му е за 1 212 239 лв. без ДДС .

Очаква се строителните работи да приключат през 2020-а.

През август миналата година от транспортното министерство съобщиха, че три ключови жп гари у нас ще бъдат модернизирани със средства от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Одобрен е бил проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във