Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Росен Желязков се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа

Новият посланик на САЩ в България Херо Мустафа и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от пресцентъра на министерствоот.

"От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, услугите с висока добавена стойност и споделените услуги", казва Росен Желязков. Дигиталната трансформация и новите технологии раждат предизвикателства пред всички държави за справяне с киберзаплахите. И Росен Желязков и Херо Мустафа са изразили готовността на двете страни за сътрудничество в областта на устойчивото развитие на дигиталните инфраструктури.

Двамата са били категорични, че отношенията между България и САЩ се базират не само на съюзническите ни отношения в рамките на Алианса, но и на споделянето на общи ценности и перспективи. "Динамичната политическа и икономическа среда доказва, че имаме добро партньорство, което се измерва с реални резултати", допълва още Росен Желязков. Министърът е представил пред посланика и развитието по Трансевропейските транспортни коридори №8 и №10, както и общия проект с Гърция за изграждането на мултимодалния коридор Солун-Александруполис-Варна-Русе.

По време на разговорите министърът е запознал посланик Мустафа с концесията на "Летище София". Те са изразили увереност, че с успешното концесиониране на столичното летище интересът на авио превозвачите за директни полети между двете държави ще се увеличи.

От своя страна, посланик Херо Мустафа е поканила министър Росен Желязков на официална визита в САЩ, в която акцент ще бъде киберсигурността и развитието на 5G мрежата.

Преди дни по време на представяне на  възможностите на новата 5G технология министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков  бе категоричен, че услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G са основа на "умните" градове, където технологиите се прилагат в полза на жителите, на природосъобразните и устойчиви решения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във