Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Росен Желязков е обсъждал бъдещия мост над Дунав в Свищов

Министърът на транспорта Росен Желязков (вляво) обсъди с кмета Генчо Генчев бъдещия мост над река Дунав при градовете Свищов и Зимнич.

Министърът на транспорта, информационните технологии и строителството Росен Желязков посети Свищов, където се срещна с кмета Генчо Генчев, съобщиха от пресслужбата на общината в крайдунавския град. Двамата са обсъдили основни въпроси, свързани с реализирането на бъдещия мост над река Дунав, свързващ България и Румъния при градовете Свищов и Зимнич, както и реализирането на Дунавския индустриален технологичен парк. Министърът е огледал терените на бившите казарми и цялото поречие на река Дунав от българска страна, до местността "Паметниците" край града.
Кметът е запознал министъра на транспорта с предизвикателствата, които стоят пред общинското ръководство. Генчо Генчев е повдигнал въпроса за състоянието на пътната инфраструктура в общината и начинът за извеждане на трафика на камиони извън града и населените места. Обсъдено е било изграждането на скоростна отсечка, която да свързва Свищов с магистралата Русе - Велико Търново.

В разговора е повдигнат и въпросът за проблемите с транспортната схема на община Свищов и недостатъчните средства от държавната субсидия за дотация и обслужването на малките населени места.
Във връзка с реализирането на третия мост над река Дунав, Генчо Генчев и министър Росен Желязков са обсъдили и предстоящата съвместна среща, в която ще вземат участие Министерство на транспорта, Министерство на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура" и Изпълнителна агенция "Морска администрация", и на която ще бъдат набелязани мерки относно терените за изграждане на Дунавския индустриален технологичен парк и начина на преминаване.

Припомняме, че България и Румъния се договориха да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над река Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. Това става ясно от подписания Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни за изпълнение на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във