Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Николова се срещна с представители на новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес

Проведе се първата работна среща между представителите на новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Поздравявам Ви за реализацията на дългогодишната идея за учредяване на новата организация  - тя  ще даде още по-голяма трибуна,  за да се чуе гласът  на бизнеса. Именно в тази толкова трудна година за отрасъла, който преминава през безпрецедентна криза, е важно да бъдем единни, преследвайки общата цел - преодоляване на последиците от пандемията, причинена от Ковид - 19 и развитието на един от най-важните икономически сектори – туризма“, каза министър Николова при откриването на форума.

Представителите на КБТБ представиха структурата на конфедерацията и основните й цели. От думите им  стана ясно, че на прага на зимния туристически сезон , който ще започне в  периода  на втория частичен локдаун у нас, натискът върху бранша  ще е много голям. Николова призова както за 24 часова дисциплина , така и за поставяне на ясна обща позиция на държавата и на представителите на туристическата индустрия.

Според Николова желанието на бранша е на 21декември бизнесът отново да заработи на нивата  преди затварянето, но тъй като на пъво място трябва да бъде поставено  здравето на хората и на лекарите, сега е моментът с общи усилия да се покаже абсолютно единство за преодоляване на кризата в предстоящите три седмици.

Министърът обясни още, че продължават и разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си им  при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя подчерта, че допускането на външни лица следва да бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база.

Представителите на бизнеса подкрепиха идеята й и от своя страна посочиха, че трябва да има стриктен контрол тези мерки да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че се  прилага   двоен стандарт.

Считам, че бизнесът натрупа опит и доказа, че може да работи в условия на епидемична обстановка, сега е моментът да запазим дисциплина и високото ниво на професионализъм, така от една страна браншът ще може да продължи дейността си, а от друга ще се гарантира  сигурността и безопасността на туристите“, коментира вицепремиерът.

Направихме обединението не за да изземваме функциите на когото и да било, а за да формулираме по-ясни послания и да подпомагаме работата на Министерството на туризма, заяви Румен Драганов, председател на КБТБ. По думите му според конфедерацията не е добре да има толкова много неправителствени организации, които да не могат да посочват общи тези. Смисълът е да изготвяме политики и не искаме да сме причина за разединение и разнобой, заяви той. Според него в момента браншът стои стабилно   работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

В мое лице ще имате партньор в реализацията на водещите си цели, които са взаимодействие с правителството за спасяване на отрасъла в тази криза, запазване на работните места в сектора, плащане на достойни заплати и опазване на здраве на заетите и туристите“, увери министър Николова.

По време на дискусията представителите на организацията поставиха въпроса за работа между туристическите организации и ПРОФОН и Музикаутор - дружествата, които се занимават с колективно управление на авторски и сродни права. Според тях в момента има неравноспоставеност между представителите на сектора и те апелират за диалог, та с посредничеството на Министерството на туризма да се  реши  този проблем. Тема на разговорът бе и създаването на туристически информационен център в Националния дворец на културата,  бе представен напредъка по реализацията на идеята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във