Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТЪР МУТАФЧИЕВ ПОДХВАНА ЗДРАВА ЧИСТКА

Ще продължим всички започнати начинания и с ваше съдействие и помощ трябва да решим немалко проблеми, заяви в средата на септември Петър Мутафчиев при приемането на транспортното министерство от предшественика си Николай Василев. Оказа се обаче, че приемствеността съвсем не е на мода във ведомството. Доказа го и тази седмица, когато вълната на промяната споходи бордовете на Български морски флот (БМФ), Летище Варна и Пристанище Варна. Все пак изпълнителните им директори - Христо Донев, Янко Янков и Данаил Папазов, запазиха креслата си.
Новите лица в съвета на директорите на БМФ са Стою Недин, Васил Димитров и Лъчезар Стефанов. От старите остана единствено Красимира Стоянова. Според информационната система Дакси Недин участва като собственик в четири фирми - Нет национален експертен трансфер (55%), С.В.С.-96 (12.5%), Хемингуей-2 (25%) и Виалис (100%). Освен това той е председател на управителния съвет на Асоциацията на инвеститорите и шеф на Асоциацията по приложна психология. Експерт е по корпоративно управление.
Лъчезар Стефанов пък е шеф на ключовата дирекция Външни финанси във финансовото министерство (и четирите й отдела Световна банка, МВФ и Г-24, Европейски финансови институции, Валутно-финансов и Държавни помощи). Най-вероятно Стефанов ще съвместява и двете длъжности.
Новите членове на управителния орган на варненския аеропорт са Нелка Димитрова Зеленкова, Красимир Христов Янков, Антония Кънева Спасова и Стефан Велинов Димитров. Данните в Дакси показват, че Зеленкова държи 25 на сто от регистрираната във Варна фирма Синера. Останалите акции се поделят поравно между Модус трейд - Георги Зеленков, Весела Любенова Пеева и Ростислав Николов Шатов.
Собствена фирма - Санкт Инвест, има Красимир Янков. Според електронните регистри тя се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия.
В съвета на директорите на Пристанище - Варна министър Мутафчиев е назначил Величка Иванова Наумова, Любомир Радев Генов, Румен Колев Несторов и Емил Киров Пенков. По-голямо любопитство будят последните две имена в списъка. Съдейки по Дакси, Несторов държи 15% в Планета Трансий и участва в управлението на Траншип Юнион, Фондация Свети Николай Чудотворец и сдруженията Българска морска камара и Футболен клуб - порт Варна - 93. Емил Пенков пък явно е на ти не само с морския, но и с медийния бизнес. Той има дялове в Телевизия Варна (12%), Рекламно-издателска къща Варна (20%), Телевизионна къща Седем дни - Варна (8%) и Балмор (10%), чийто предмет на дейност е обучение за възрастни и друга образователна дейност.
Със заповед на министъра на транспорта на 31 октомври бе сменен и изпълнителният директор на Български пощи. На мястото на Аксиния Славчева бе назначен Енцислав Харманджиев - преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Новият шеф на пощите е завършил Минно-геоложкия институт и е специализирал в Москва. Наред с това е доктор на икономическите науки. Бил е председател на Съвета на директорите на Стомана - Перник от 1994 г., председател на надзорния съвет на Стопанска банка от юни 1995 г. и заместник-министър на икономическото развитие в кабинета Виденов.
Съветът на директорите на Български пощи също претърпя корекции. Новите членове са Любомир Благоев, Марин Върбанов и Камелия Стоянова. А Олег Златарски остана в борда и бе избран за негов председател.
В разпратеното до медиите съобщение се казва, че транспортният министър Петър Мутафчиев е взел решение да не включва представители на политическия си кабинет като членове на бордове на дружествата към подопечното му министерство, с изключение на заместник-министрите. Целта била да бъдат привлечени повече експерти и специалисти от ведомството.
На 1 ноември бяха разбутани и бордовете на Държавното предприятие Транспортно строителство и възстановяване и Пристанищен комплекс - Русе. Изпълнителните им директори - Цветан Гогов и Николай Найденов, запазиха креслата си. Новите членове в борда на строителната фирма са Тодор Кондаков, Георги Николов и Радослав Пешлеевски, а от старите остана Ирен Геренска. Безспорно най-атрактивното име в новата тройка е това на Радослав Пешлеевски. Той е о. з. генерал, бивш шеф на ГУСВ и основен строител на деривацията Джерман - Скакавица. Според Дакси участва в управлението на Дженерал Контракторс, Нова Българска компания и Инком СВ.
В съвета на директорите на русенския порт вече са заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова, Ибриям Алиев Ахмедов, Катя Лозанова Атанасова и Веселин Василев Заяков. Но и в този случай трудно може да се говори, че подборът е направен на чисто експертен принцип. Изключение правят представителите на транспортното ведомство - Красимира Мартинова и Катя Анастасова (от дирекция Финанси, която е била член на съвета на директорите на русенското пристанище и преди това). Ибрям Ахмедов обаче фигурира в Дакси като собственик на фирма Аксел Комерс - Ибрям Ахмедов, с предмет на дейност ... отглеждане на домашни птици. Другото ново попълнение - Веселин Заяков, е член на Висшия съвет на БСП и участва в партийната комисия за връзки с държавните институции и Съвета по местно самоуправление и регионална политика. Завършил е специалността технология на машиностроенето и металите в русенския Технически университет Ангел Кънчев.
Впрочем по-малко от месец бе необходим на Мутафчиев, за да започне с рокадите в подопечния му сектор. Първи изгоря изпълнителният директор на Пристанищен комплекс Лом ЕАД Дора Велкова. На 13 октомври тя бе сменена с Борислав Петков, който дотогава бе началник отдел Търговско-експлоатационна дейност в дружеството. Седмица по-късно тръгнаха промените в авиацията. На 21 октомври заместник-министърът на транспорта Юджел Атилла бе назначен за председател на съветa на директорите на Летище София. В борда на аеропорта влязоха още Пламен Станчев и Никола Каварджиклиев. Петорката в съвета бе допълнена от изпълнителния директор на Летище-София Калин Барзов и главният инженер в дирекция Архитектура и градоустройство в Столична община Деляна Сечанска.
Смени имаше и в управителния съвет на Ръководство въздушно движение. Негов нов председател стана заместник-министърът на транспорта Весела Господинова. Другите членове са управителят на Института за въздушен транспорт и председател на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов, директорът на дирекция Банкова политика в БНБ Павлина Аначкова-Кантарева и икономистът Кирил Желев.
Двайсет и първи октомври се оказа фатален и за шефа на БДЖ Наско Цанев. Той отстъпи челния коловоз в дружеството на Олег Петков. Сега в транспортните среди оживено се дискутира кой ще е следващият променен борд. Фаворит като че ли е ръководството на България Ер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във