Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Комитова: Парите за "Хемус" са във фирмите

Работници и собственици на пътни строителни фирми се събраха на протест пред Народното събрание. По думите им държавата е натрупала задължения към изпълнителите на проекти. Те настояват за незабавно изплащане на дължимите суми. Протестиращи заявиха, че не са получавали заплати от два месеца. 

"Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред Народното събрание. За автомагистрала "Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години по времето на Николай Нанков и Петя Аврамова. Нека фирмите отговорят къде са тези средства." Това заяви пред Нова телевизия служебният регионален министър Виолета Комитова. Тя поясни, че не разбира от кого протестиращите си търсят парите – дали от регионалния министър, или от работодателите.

"Слушах в предишната предизборна кампания, че „Хемус” ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Това са по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно откъде ще мине трасето", уточни министърът.

По думите ѝ много бивши министри я нападат без основание. "Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината. Дори да питаме кой работи по отсечка 4, няма да получим отговор. Лъжите на Нанков започват да ми идват в повече. Той не опроверга моите твърдения, а се опитва да ме обижда в лично качество. Нанков се държи като дете, на което сме му изяли десерта, защото му прекъснахме пътя на парите от МРРБ към АПИ и фирмите", изтъкна Комитова и покани бившия регионален министър, станал по-късно зам.-министър Николай Нанков от ГЕРБ на публичен диспут по инфраструктурните проекти.

Междувременно по bTV Николай Нанков посочи, че ако има незаконно строителство на АМ „Хемус“, то е извършено от „Автомагистрали“. Магистралата била цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. Подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемали около 80% от времевия етап за завършването на проекта, твърди той.

По думите му магистралата в участъците „Боаза“, „Белокопитово“, „Буховци“ се е строяла и вече е била пусната през 2019 г. От пътен възел „Боаза“ до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения били издадени, били направени подробни устройствени планове (ПУП) и е започнало реалното строителство. Всички останали отсечки били на етап започване на строителство в рамките на 2021 година.

Нанков е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения: "За 4, 5 и 6 участъци има готови проекти, приети в АПИ. ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също има готови идейни проекти, там ще се променя трасе. В рамките на две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП - отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище."

Бившият регионален министър заяви, че по време на управлението на ГЕРБ, незаконно строителство по АМ „Хемус“ не е имало и че по 4, 5, 6, 7,8 и 9 участъци не е строено, а са извършвани подготвителни дейности. Той отрече твърдението на Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71% от парите: "Под 35% от стойността на АМ „Хемус“ са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици АПИ изплати малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към „Автомагистрали“ ЕАД."

Нанков обяви, че приема отправената от Комитова покана за публичен диспут за магистрала "Хемус", за да се види кой е прав и кой лъже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във