Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Комитова откри нарушения по трасето на участък 6 от АМ „Хемус“

Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова откри нарушения при започнали строителни работи по трасето на участък 6 на автомагистрала „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново. В извършена от нея инспекция се включиха също заместник-министър Тодор Анастасов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъствали са и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват. "Направи впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност", отбеляза министър Комитова. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.

"За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж", обясни регионалният министър.

Констатация за нарушенията са направили и служители на Регионалната ДНСК - Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години. За него "Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. По време на проверката министър Комитова е показала сключени договори със заличени данни.

Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.

За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във