Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Желязков научил от медиите за партньорството между БДЖ и Божков

Министърът на транспорта Росен Желязков научил от медиите, че в дружеството "БДЖ Трансимпекс" държавният жп холдинг е в съдружие с обвиняемия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков, стана ясно от негов коментар пред една от националните телевизии.

Както "Банкеръ" писа, на 11 юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП - завода зад Централна гара.

Към настоящия момент като действителен собственик на фирмата по Закона за мерките срещу изпиране на пари е записан именно обвиняемият хазартен бизнесмен.

Министърът съобщи, че създаденото през 2004 г. "БДЖ Трансимпекс", в което Божков чрез фирмата "Адлер" държи 65%, не е публикувало финансови отчети в Агенцията по вписванията от 2012 г. По думите му БДЖ е участвало с активи - терени и сгради, които силно са се обезценили, а съдружието е едно от примерите, които "дават негативен знак" на понятието "публично-частно партньорство". Запитан дали общественият интерес е накърнен, отговори обаче, че не смята така, но остави преценката на прокуратурата.

"Отделят се около 180 млн. лв. за транспортния бизнес и инфраструктура. За автобусните превози мярката 60/40 ще стане 80/20", заяви пред bTV транспортният министър, след като в понеделник автобусните превозвачи протестираха в столицата с искания за по-адекватни финансови мерки.

Желязков посочи, че засега няма фалирали транспортни фирми, но има прекъснали дейност. 

Министърът допълни, че пътуващите извън страната трябва да се информират своевременно за ограниченията. 

Той съобщи също така, че от януари догодина ще пристигнат нови локомотиви за БДЖ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във