Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТЪР И КМЕТ СЕ НАДЦАКВАТ ЗА СТОЛИЧНОТО ПАРНО

До 31 май се удължава срокът, в който абонатите на столичната топлофикация могат да внесат част от дължимите пари за парно и така да декларират, че имат готовност да покрият цялата натрупана сума. Според заместник изпълнителния директор на дружеството Емил Антонов с подписването на споразумителен протокол с клиентите длъжници ще бъдат избегнати последващи действия в съответствие със Закона за енергетиката (събиране на задълженията по съдебен път чрез съдия-изпълнител, запор на банкови сметки или продажба на имущество).

Напрежението между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и столичния градоначалник Бойко Борисов е на път да прерасне в открит конфликт. Ябълката на раздора е все същата - Топлофикация - София, но мизата вече не е само смяната на ръководството й, а самото дружество. И по-точно неговата приватизация. Твърди се дори, че двамата са избрали и бъдещия собственик - Овчаров предпочитал Газпром, а Борисов - немския енергиен гигант Е.ОН. Другите кандидати били чешката компания CEZ, френската Далкия и италианската Енел.
Каквито и да са намеренията на министъра и кмета, схватката между тях най-вероятно ще изкара
доста от кирливите ризи
на шефовете в столичната топлофикация и свързаните с нея фирми (както на големите като Булгаргаз и НЕК, така и на малките, използвани за дребни външни услуги). Това обещават многобройните проверки в дружеството. Последната - наредена от Бойко Борисов, започна на 16 май, докато в Москва министър Овчаров участваше в работата на българо-руската междуправителствена комисия за научно-техническо и търговско-икономическо сътрудничество. В същия ден от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че комисия от общински служители и представители на Столичния инспекторат, начело с началника на неговия отдел Общофункционален контрол Кирил Николов, ще провери дейността на топлофикационната компания през последните пет години. Обяснено бе още, че комисията има задача да се запознае с наличните финансово-счетоводни документи и с всички договори, сключени с външни фирми (включително и контрактите за доставка на гориво).
Междувременно се разбра, че акцията е въз основа на постъпили сигнали в общината за извършени нарушения на счетоводно-финансовата и икономическата дейност на Топлофикация-София. Както и че инспектиращите се натъкнали в административната й сграда на солариум, перлена вана и още куп други скъпи благини. Кирил Николов определи видяното като излишни луксове, предназначени за ползване от бившия шеф Валентин Димитров. По-късно бе съобщено, че е бил осуетен опит от дружеството след работно време да бъдат изнесени документите на около 100 договора. А по предложение на Бойко Борисов на 18 май Столичният общински съвет наложи запор над движимото и недвижимото имущество на топлофикацията, докато приключи пълната й финансова ревизия. Писмо с молба да стори същото кметът е изпратил и на Румен Овчаров.
Във връзка с проверката заместник-кметът Цветан Цветанов заяви: Целта е да започнем на чисто, защото въпреки че общинският съвет по политически квоти си назначава хора в бордовете, всички негативи се трупат върху кмета и ръководството на общината. Цветанов обаче отказа да уточни дали инспекцията е била съгласувана с министъра на икономиката и енергетиката, отбелязвайки само, че като кмет Борисов може сам да реши кога да прави проверки.
Впрочем преди малко повече от месец приключи
друга финансова проверка
в Топлофикация - София, този път разпоредена от Румен Овчаров. Повод за нея беше поисканото от дружеството поредно увеличение на цената на топлоенергията с 12.9 на сто плюс повишаване на такса мощност. Според Овчаров тези искания били неоправдано високи, затова на работна група от шестима представители на подопечното му министерство и Столичната община бе поръчано да подготви сравнителен анализ на себестойността на произвежданата от компанията топло- и електроенергия спрямо определените от ДКЕВР цени за 2004-2005 година.
На 31 март от Министерството на икономиката и енергетиката огласиха, че столичната топлофикация има потенциал сериозно да намали разходите си. И по-точно, че могат да се орежат част от парите, давани от нея за автомобилен транспорт, текуща поддръжка, вода, електроенергия и управление. В окончателния доклад бе записано също така, че могат да бъдат ограничени и средствата за служебни пътувания и командировки на персонала. Но като най-сериозен проблем бе посочена събираемостта на вземанията за продадена топлинна енергия на населението. Ето защо от министерството изтъкнаха, че е необходима коренна промяна в отношенията с потребителите, подобряване на мениджмънта и медийната политика.
През миналата седмица пък Столичният общински съвет (СОС) се съгласи
парното в София да поскъпне с 8.75 на сто
вместо с исканите от дружеството 13.6 процента. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и ако тя го одобри, цената на топлоенергията ще се увеличи с почти 5 лв. - от сегашните 55.84 лв/МВтч на 60.16 лв/МВтч с ДДС. Предвижда се таксата мощност да се повиши от 12.63 лв/ кВтч годишно на 13.68 лева. А за произвежданата електроенергия компанията настоява цената да се вдигне на 104.40 лв/МВтч с ДДС вместо сегашната - 96 лева.
Исканото поскъпване на парното е заради увеличените дългове на дружеството, които са стигнали 17.637 млн. лв., пише в докладната си записка до СОС заместник-кметът по инвестициите Ирина Савина. Според разчетите на общинските експерти, ако цените бъдат увеличени и се използват вътрешните резерви, до края на 2006 г. задълженията могат да бъдат стопени до 6.457 млн. лева. Никъде в документа обаче не се коментира как дружеството ще събере вземанията си от абонати, които са над 210 млн. лева. От своя страна председателят на СОС Владимир Кисьов определи одобреното от столичния парламент поскъпване като логично предвид загубите на компанията и заяви, че ще настоява за нейната приватизация.
На практика излиза, че и общината, и държавата ще се опитат да продадат столичната топлофикация всяка сама за себе си. В момента като че ли са по-силни позициите на столичният кмет. Общината е мажоритарен собственик на Топлофикация - София, което й позволява директно да контролира нейното ръководство. С държавния дял в размер на 41.80% министър Овчаров засега свири втора цигулка, но много скоро
статуквото може коренно да се промени
Предполага се, че в близките дни министърът ще поиска увеличаването на държавния дял. Аргументите му ще са въз основа на резултатите от извънредния одит, извършен от финансовото ведомство, който трябваше да анализира задълженията и вземанията на компанията към 31 март 2006 година. Според него топлофикацията дължи над 158 млн. лв. на Булгаргаз ЕАД, което е 100% собственост на държавата. Съответно Румен Овчаров може да поиска задълженията да бъдат изплатени или трансформирани в собственост. Така делът на общината ще стане миноритарен, а единствен продавач на топлофикацията ще се окаже министърът.
Съществува и сценарий задълженията на Топлофикация - София към Булгаргаз да бъдат изкупени от руската Газпром срещу част от акциите в столичното парно. Възможно е още руският газов гигант да се ангажира да доставя на вече собственото си дружество синьо гориво на преференциални цени, което ще смъкне и тарифите за продаваната топлоенергия. Друг е въпросът с колко ще се увеличи зависимостта ни от Газпром и колко в бъдеще ще трябва да плащат и София, а и цялата държава?

Facebook logo
Бъдете с нас и във