Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър до "откат" - 24/7/ 365 дни в годината

Кабинетът на Борисов ще продължи да управлява с целия си състав, независимо от факта, че 14 от неговите министри са законно избрани народни представители.

 

Конституирането на един от най–шарените парламенти в новата история на България бе насрочено от Президента за 15 април (четвъртък). В деня, в който новите народни избраници ще изрекат :

 „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

До тук добре! Но 14 от новите народни представители са настоящи министри, които вече са избрани за депутати. Те ще се окажат в разкрачено положение, а статутът им поне за няколко часа, ще бъде на ръба на закона. Поне така смятат повечето от известните конституционалисти у нас.

Според проф. Пламен Киров, например: 

"Конституцията е категорична в това отношение. Щом като народните представители встъпят в мандата и положат клетва, то тогава не се допуска те да осъществяват друга държавна служба. А безспорно да си министър е държавна служба. И ще се окаже, че тази несъвместимост по някакъв начин трябва да бъде прекратена, тъй като не е допустима от Конституцията.

Основният закон на държавата изисква 

Министерският съвет да подаде оставка пред новоизбраното Народно събрание,

което трябва да се случи на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Конституцията обаче изрично казва, че министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си до гласуването на следващия кабинет, тъй като държавата не може да остане без изпълнителна власт. Именно поради това в настоящата ситуация възниква конституционната несъвместимост, смята проф. Киров.

Това тяхно задължение е записано в  член 111, алинея 3

на Конституцията, според които настоящите министри трябва да продължават да изпълняват функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Преподавателят по Конституционно право Симона Велева също е категорична, че „държавата не трябва да остава без управление, а Кормилото все пак трябва да се държи от някого”.

На този етап 

най-здраво е стиснал ръцете около него премиерът Бойко Борисов,

който заяви, че няма да става депутат и реално ще е един от тримата министри, които през цялото време ще притежават властта си без проблем.

Този казус има сходен аналог през 2009 г., когато за няколко дни - докато се сформира новият кабинет - Сергей Станишев беше едновременно и премиер, и председател на парламентарната група на БСП.

Тъй като в днешният случай нещата са доста по-различни,

а новият кабинет все още е мъглявина

която едва ли ще бъде разсеяна скоро, този реален правен казус разбуни духовете и  роди дебат по темата в обществото.

Опозиционните партии разбира се не пропуснаха да поискат, министрите да си отидат, ако може веднага, но от управляващата досега ГЕРБ побързаха да обяснят, че за тях проблем няма.

Решението на ГЕРБ по отношение, създалата се ситуация очевидно вече е взето. Веднага след като положат клетва министрите от сегашния Кабинет, които са избрани за депутати, ще подадат заявления, че няма да останат народни представители. Така на техните места ще влязат следващите в листите, съобщиха от централата на Борисов.

Те обаче не губят нищо! Със сигурност

ще се вихрят по коридорите на властта най-малко още месец. 

Когато и ако бъде сформирано ново правителство, всички те ще се възползват от законното си право да се върнат на запазените си места в Народното събрание  и да седнат обратно на депутатските банки.

Това потвърди пред „Банкеръ“ и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Министърът е министър 24/ 7/ 365 дни в годината. Ние няма да напускаме постовете си, ще се закълнем като депутати и ще се оттеглим от Народното събрание докато бъде избран нов кабинет. Друго решение би означавало да влезем в конституционна криза.“,  заяви пред наш репортер Желязков.

На същото мнение са и останалите министри в кабинета на Бойко Борисов. И то си е съвсем логично, тъй като пазарлъците около бъдещето управление на държавата със сигурност ще продължат дълго. А прехвърлянето на мандатите от политическа партия на политическа партия едва ли ще приключи скоро. 

Нека не забравяме, че макар и с доста по-ограничени правомощия като кабинет в оставка, за министрите със сигурност все още е останало още „за довършване“. Така че следва месец на екшън, пазарлъци и зрелища. За бедните - да го ... Казал го е още римския император. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във