Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Денков откри Софийския фестивал на науката

Просветният министър Николай Денков на Софийския фестивал на науката

"Вече единадесет години Софийският фестивал е празник на науката в България. Правим го най-вече за малките участници - за бъдещите учени, които ще открият нещата, които ние днес не знаем. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков по време на откриването на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката.

Събитието включва над 50 щанда с научни изложби, демонстрации и експерименти с участието на повече от 100 български и международни учени. Фестивалът ще продължи четири дни и ще акцентира върху актуални научни предизвикателства като надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве, проучването на Космоса и света около нас.

През първите два дни посетителите ще могат да разгледат щандовете и да чуят легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, физика Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и други изтъкнати учени от 12 държави. Предвидени са и над 100 събития на сцена за всяка професия и възраст.

На 17 и 18 май дигиталната програма е предназначена за ученици и техните учители. По атрактивен и забавен начин децата ще могат да се докоснат до научни проблеми в областта на математика, физиката, химията.

При откриването на фестивала министър Денков връчи златните отличия в Третия национален конкурс по компютърна лингвистика на Института по български език на БАН. Победители са Деяна Шевченко от 11 клас в ПГ „Константин Фотинов“ в Самоков и Ная Димитрова – осмокласничка от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет и се провежда в София Тех Парк, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столичната община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във