Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министър Бозуков обеща обезщетения на земеделците

Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, който посети засегнатите населени места от градушката в област Пловдив.

 

Той призова, всеки засегнат в най-кратки срокове да подаде заявление в Общинската служба „Земеделие“, за да се изпратят хора на терен, които да опишат щетите и да се търси нужният вариант за компенсирането им.

„Ще бъдат използвани всички възможности, за да бъде компенсиран всеки“, заяви той и допълни, че има процедури, които трябва да бъдат спазени. 

Проф. Бозуков каза, че първо трябва да се направи оглед, както и да се изчисли размерът на унищожената продукция.

„Разпоредил съм на служителите от Областна дирекция „Земеделие“ и от Държавен фонд „Земеделие“ да извършват огледи на пострадалите площи, в най-спешен порядък и да се опишат щетите. Те са тук на място, за да приемат заявленията на стопаните. Вече са изготвени голяма част от списъците с пострадали“, съобщи земеделският министър.

 „За компенсиране на нанесените щети ще използваме средствата от Програмата за защита от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лв.“, информира Бозуков, като при необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. „Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други. 

Христо Бозуков се ангажира да постави въпроса за компенсиране на родните производители, пострадали от градушката, пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на предстоящия Съвет на министрите.

Министър Бозуков обяви, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час. „Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, посочи аграрният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във