Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министрите отчетоха пред Борисов: Керванът върви в правилната посока

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министрите отчетоха свършеното през годината по време на днешното правителствено заседание. Премиерът им каза в рамките на по три минути да отчетат какво са свършили техните ведомства през 2019 година.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че през годината е имало много посещения у нас на високо ниво, но като най-знаково определи посещението на папа Франциск, посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон, първо посещение на японски премиер у нас, и първо посещение на български премиер в Южна Корея.

"От 9 г. не беше имало посещение на български външен министър в Москва. Целта на тези посещения е търсенето на нови пазари и на възможности за бизнес.България е на първо място в целия ЕС по отношение на гражданите си във Великобритания, които са получили статут на уседналост", похвали се Захариева.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че България няма загубено европейско финансиране, договорени са 80 процента от финансовия ресурс по оперативните програми и имаме прозрачна система за управление на тези пари. 

„Процесите на икономическа трансформация са ключов приоритет през 2019 година, през новата 2020 година работата в тази посока продължава. Без съмнение ключов акцент трябва да бъдат опитите за повишаване на добавената стойност и всичко, което се произвежда в България. Затова образованието е водещата политика на кабинета", каза Дончев. 

Вицепремиерът Марияна Николова отчете работата си по киберсигурността. През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса. Увеличава се броят на младите българи които избират да се върнат в страната, миналата година са се върнали 16 000 хиляди, през 2017 година те са били 13 000 а преди осем години - 5000.

„През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса”, каза вицепремиерът. 

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че 2019 г. е била важна за енергетиката ни. Тя отчете работата по "Балкански поток". Първите 11 километра от проекта са въведени в експлоатация. Продължава работата по заваряване на тръби, изтъкна Петкова. Тя благодари на Бойко Борисов за финансовата подкрепа за газопровода с Гърция. Петкова отчете и напредъка по проекта за втората ядрена централа.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че през 2019 г. екипът й работи активно по основните приоритети за мандата – изграждането и рехабилитацията на пътната инфраструктура, въвеждане на тол системата, обновяване на градовете, саниране и други важни проекти за развитие на регионите и повишаване качеството на живот. Тя отчете напредък по всички стратегически пътни проекти – магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“ и скоростният път Видин –Ботевград. На 11 октомври предсрочно бяха пуснати за движение 9,3 км от „Хемус“ Работи се усилено в отсечката от п.в. „Белокопитово“ до „Буховци“, където строителството се забави заради отчуждителните процедури. Плановете са 1,5-километровата отсечка, която започна през 2018 г., да бъде изпълнена през 2020 г. Очакваме сериозен напредък и в останалите близо 15 км от трасето. Започна строителството на нови 134 км от магистралата. През този месец правителството доказа, че довършването на „Хемус“ е топ приоритет и пое финансов ангажимент за изграждане на оставащите близо 89 км от магистралата. Така 223 км ще се изграждат от държавното дружество „Автомагистрали“. „Хемус“ ще е готова през 2023 г.По „Струма“ бяха пуснати предсрочно 6 км в участъка от Благоевград до Крупник, което позволи автомобилният трафик да бъде изведен от Благоевград. Пак през тази година започна изграждането на най-дългия тунел в България – „Железница“, и на участъците преди и след него. В процедура сме и за трасето през Кресненското дефиле.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София. Желязков похвали законите в последния му ресор. "И оперативната програма е успешна, според него. Нови вагони ще има БДЖ. Няма неразплатени задължения към държавата на БДЖ и НКЖИ", похвали се Желязков. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че около 400 души повече са назначени в системата, отколкото са напуснали. Направени са ремонти на сгради и техника. „Керванът върви в правилната посока. Случилото се през последната 1 година в армията не се е случвало през последните 30 години – изтребители, военно училище, заплати", смята той.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2, намалява сивата икономика, имаме най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличават се и приходите в консолидираната фискална програма, добави той. 

Министърът на туризма Николина Ангелова отчете над осем милиона туристи, посетили страната ни. 34% е ръстът от международни нощувки. 145 са договорите за концесия и наем на плажове. И в този сектор намалявала административната тежест. 

Социалният министър Деница Сачева е доволна заради ръста на минималната заплата, както и със спадащата безработица. Приоритет за министерството й догодина ще е качеството на работната сила. Сачева е доволна от върнатите в училище деца. 1519 са децата, които са останали в семействата си, а са били заплашени от изоставяне.

Здравният министър Кирил Ананиев е доволен от вложенията в медицинска апаратура. Увеличават се заплатите на медицинския персонал., а кампанията за донорството е променена нагласата на обществото. Министърът се похвали и със средствата за нови линейки.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отчете отпадналия механизъм за сътрудничество и оценка. Благодаря за политическата воля, обърна се той към министър-председателя, отчитайки приноса му с комуникацията с президента на ЕК. 

Младен Маринов, министър на вътрешните работи, посочи че намалява броят на убийствата и на грабежите, а разкриваемостта се увеличава. Намалява контрабандата, организацията на изборите през миналата година мина нормално, посочи той.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че приключване годината с 42 регистрирани огнища на африканската чума. Сега е ловният сезон и дружинките извършват дейност по депопулация на дива свиня. 51 държави в света са засегнати от чумата по свинете. Над 6 милиона прасета са унищожени.

Министърът на културата Боил Банов също отчете постиженията в сферата и подкрепата за изкуствата. Много неща се откриват, доволен е той от археологическите разкопки. Предизвикателство било как те да се консервират.

Спортният министър Красен Кралев е доволен от включването на младите хора и от започналите реформи в сектора. Доволен е от инвестициите в спортната инфраструктура.

Екоминистърът Нено Димов отчете напредък в сферата на отпадъците и изграждането на инсталации.Също така подчерта инвестициите във ВиК сектора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във