Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТРИТЕ ОБЕЩАВАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО

Че преди избори се лъже много, е установил още през по-миналия век германският канцлер Ото фон Бисмарк. Че се обещава още повече, българите си знаят - иначе нямаше да са измислили поговорката Обещание къща не разваля. Ала такова надобещаване, каквото ги заля преди петите следтоталитарни избори, поне от 1990 г. не помнят.
И не обещават просто някакви агитатори, на които обещаването им втора природа. Обещават отговорни министри от все още действащото правителство, от които допреди няколко месеца се чуваха само сурови думи за строга финансова дисциплина, за инвестиционен ред, за ограниченията на Валутния борд и т.н. Обещават щедро и дългосрочно, сякаш са спечелили от държавната лотария заедно с парите в държавната хазна и пожизнен абонамент за министерските си кресла.
Ето един пример как се обещава: Целта на нашето правителство беше, а след като спечелим отново изборите, ще бъде да не оставим керемида без път. Всеки кмет, независимо от какъв цвят е, ще получи пари. До края на тази година насочваме пет пъти повече средства за общинската пътна мрежа.
Тази екзотика не се лее от устата на Кире Либерало. Заявява го в пространно интервю за столичен всекидневник отговорният фактор Евгени Чачев, министър на транспорта. Е, не става ясно защо, като път до всека керемида е било цел на правителството цели четири години, повечето от пътищата ни стават за участък от ралито Париж-Дакар, и то далеч от Париж. Не е ясно и колко точно пари са пет пъти повече, но нейсе. Важното е, че път ще има. Нищо, че на места до цели села досега няма и пътека.
В същото интервю, в същия бляскав стил министър Чачев обещава КПП-та (без Маказа, чиято първа копка премиера Костов направи в началото на мандата си), тунел под Шипка (но не и под Петрохан, което лично той заяви преди месец), магистрала до Бургас, по която от столицата до морето ще се стига за два часа и половина (но не и влака-стрела, който май си е идея на Иван Костов) и още куп разкоши, от които сърцето българско се разтуптява като на Наташа Ростова преди първия й бал.
Само едно не казва министър Чачев в интервюто. Това, което никой от преизборно обещаващите не казва.
С какви пари ще построи цялата тази благодат. И какво ще стане, ако, недай Боже, не остане в министерското кресло.
Апокалипсис ли ще дойде?

Facebook logo
Бъдете с нас и във