Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Министри пръскат милиони за полети

Делян Добрев си е заплюл Казабланка, Сао Пауло и Хавана като топдестинации за пътуванията си зад граница

Около 30 млн. лв. на година профукват управляващите за самолетни билети при воаяжите си зад граница. Парите обаче на практика са безотчетни, тъй като е почти невъзможно да се хване за какви точно цели са изхарчени. Под щампата служебно пътуване може да мине какво ли не - от делова визита до екскурзия с любовница до някое екзотично местенце. Списъкът на хората, които летят на държавни разноски, също не е строго ограничен и нищо не пречи някой началник да го допише, както намери за добре. Да не говорим пък, че тарифите за полетите на властта са същите или дори по-високи от стандартно обявените, въпреки че се провеждат търгове.


Впрочем именно конкурсите за доставка на самолетни билети са едни от най-съмнителните процедури, които провежда държавата. Дали заради големите пари, или заради множеството възможности за корупционни схеми, почти всички такива обществени поръчки стигат до съда. А и договори се подписват с една шепа фирми - Аргус травел, Алма Тур БГ, Аеротур ММ, Хорнит, Бългериан ВИП травъл, Астрал Холидейз, Юзит калърс България, Елит травъл интернешънъл и Атлас травъл. На други играчи все не им излиза късметът.


С идеята да ограничи до минимум шмекериите и да сложи някакви рамки на разходите финансовият министър Симеон Дянков реши още през 2010-а да поръчва централизирано самолетните билети за всички министерства и подчинените им агенции, но и до днес усилията му не дават резултат (виж карето). Централизираният му търг се дави от жалби във Върховния административен съд, а през това време министрите трескаво вадят милион след милион за нови споразумения с изброените по-горе фирми.


Преди дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев например е обявил конкурс за осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багаж при служебните пътувания на чиновниците от неговото ведомство. Предвидената за целта сума е над 1.55 млн. лв. и с нея трябва да се подсигурят полетите през следващите 24 месеца. Или това прави по около 65 хил. лв. на месец. Очевидно, голямо летене ще падне! Както е тръгнало, ще се наложи служителите постоянно да сноват по летищата, за да оправдаят големите разходи. Само за сравнение ще кажем, че всичките ни 240 народни представители, заедно с цялата администрация на парламента, имат на разположение 1.44 млн. лв. за самолетни билети през следващите две години. Договорът с фирмата изпълнител - Бългериан ВИП травъл, е подписан на 8 октомври, така че офертата е съвсем актуална. На 1 октомври пък администрацията на президента Росен Плевнелиев се е споразумяла за едногодишните си полети с Аргус Травел срещу 100 хил. лева.


Хората на министър Добрев не само че ще летят много, а и до изключително екзотични места. Вместо до столицата на Мароко - Рабат, където се помещават важните институции, нашенските представители са заявили, че ще ходят в най-популярния курорт на страната - Казабланка. Какви държавнически дела ще вършат там не е ясно, но при наличието на златни плажове, синьо море и жарко слънце все ще измислят нещо. Чиновниците са предпочели и Сао Пауло пред бразилската столица Бразилия, където уж щяха да уговарят някакво сътрудничество с Дилма Русеф. Затова пък кубинската столица Хавана е посочена като топдестинация, нищо че с Острова на свободата нито може да обменяме, да речем енергиен опит, нито може да очакваме кой знае какви кубински инвестиции. Освен, разбира се, някоя и друга кутия висококачествени пури.


Трудно обяснение могат да намерят и полетите до Астана (Казахстан) и Ташкент (Узбекистан). Там освен да стрелят по някой Архар, българските политици май друго не правят. В същото време в списъка с направленията липсват арабските държави и емирства като Саудитска Арабия, Оман, Дубай, Абу Дабу, Катар, Кувейт и др., които разполагат с далеч повече свободни средства. Все пак поне далекоизточните финансови и икономически центрове като Токио, Сеул, Пекин и Шанхай са включени.


Кой туроператор ще прибира комисионите от всички тези полети ще се разбере на 15 ноември, за когато е насрочено отварянето на офертите. Преди това обаче - до края на този месец, ще е ясно кой ще продава самолетните билети на дипломатите ни от външното министерство. Съвсем очаквано поръчката на ведомството на Николай Младенов е още по-апетитна - тя е за период от три години и има бюджет от 4 млн. лева. Пред сключваме на договор е и Министерството на културата, като там прогнозираните харчове през следващите 12 месеца са 200 хил. лева.


Но не само чиновниците в министерствата се изживяват като германски пенсионери и кръстосват света. Тези в Изпълнителната агенция по горите са дали в края на август 100 хил. лв. на Елит травъл интернешънъл за осигуряване на самолетни билети, без да е посочено за какъв точно срок е предвидено да се изразходва въпросната сума. Още по-интересно е каква работа вършат служителите на тази институции зад граница? А и колегите им от Морска администрация, които дори играят още по на едро и са заделили 470 хил. лв. без ДДС за воаяжите си в чужбина през следващите три години.


При цялото това трошене на пари ще е добре в последна сметка управниците да обяснят публично какви са постигнатите резултати от пътуванията. В противен случай няма как да не остане усещането, че държавниците просто си правят кефа, само че за сметка на данъкоплатците.


nbsp;


nbsp;


Съдебни въртележки


В централизираната процедура за доставка на самолетни билети на властта, която бе обявена на 17 септември 2010-а, участваха единадесет фирми: Аргус травел, Мираж, Алма Тур БГ, Аеротур ММ, Хорнит, Бългериан ВИП травъл, Астрал Холидейз, България ер, Юзит калърс България Елит травъл интернешънъл и Атлас травъл. Последният кандидат обаче бе отстранен още преди отварянето на ценовите оферти поради пропуски в техническата му документация. Развръзката дойде на 14 януари 2011-а. Тогава бе обявено и крайното класиране, с което Аргус травел, Аеротур ММ, Хорнит, Бългериан ВИП травъл, Астрал Холидейз и Юзит калърс България, бяха избрани да осигуряват самолетните билети на властта. До тази фаза бяха допуснати още две фирми - Мираж и Елит травъл, но те останаха извън челната шестица. А България ер бе отстранена.


Очаквано, последваха жалби до КЗК от България ер и Елит травъл, които антимонополният орган отхвърли, без дори да разгледа по същество. Само че двете дружества се обърнаха към Върховния административен съд (ВАС) и магистратите отмениха като незаконосъобразно решението на министъра на финансите Симеон Дянков, с което бе обявено класирането. Така на 17 юни 2011-а новосформираната оценителна комисия оповести новото класиране. Въпреки решението на магистратите обаче избраните фирми бяха същите: Аргус травел, Аеротур ММ, Хорнит, Бългериан ВИП травъл, Астрал Холидейз и Юзит калърс България. Последваха поредните жалби на България ер и Елит травъл до КЗК и класирането пак бе отменено, а процедурата върната на етап разглеждане на ценовите оферти. Върховният административен съд потвърди това решение и на 17 ноември миналата година министър Дянков назначи нова (трета) комисия, която да разгледа, оцени и класира офертите на участниците в процедура. Крайното класиране, обявено на 8 декември, бе същото, както предишните два пъти, но до подписване на договори отново не се стига. Просто в началото на 2012-а, след едногодишно проучване, КЗК установи, че трима от участниците в централизирания търг - Хорнит, Бългериан ВИП Травъл и Астрал Холидейз, са се споразумели предварително за ценовите си предложения. На дружествата дори бяха наложени парични санкции. Оттогава двете фирми оспорват решенията на антимонополната комисия пред ВАС, като последното дело е насрочено за 17 октомври.


nbsp;


Мариана Велкова оплела конците с поръчките на билети


Комисията за защита на конкуренцията отмени през седмицата класирането в обществената поръчка за осигуряване на самолетни билети за Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В надпреварата за 3.2 млн. лв. са участвали само две фирми - Аргус травел и Бългериан ВИП Травъл, като печели първата, а втората подава и жалба, заради която е образувано производството.


Проучването на антимонополния орган е установило, че ръководеното от Мариана Велкова ведомство е допуснало съществено нарушение на административно-производствените правила, определяйки незаконосъобразен състав на оценъчната комисия. Казано с други думи, в състава й са били включени хора, които нямат необходимата квалификация. КЗК приема, че процедурата е опорочена, тъй като всички действия на помощния орган, на основание на които е издаден обжалваният акт, са незаконосъобразни, пише още в решението.


Сега Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия трябва да продължи процедурата от последното законосъобразно действие - назначаване на комисия за оценка на офертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във