Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Министри хукнаха да изпускат язовири

Министър-председателят Бойко Борисов проводи по спешност министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на екологията Нено Димов да проследят организацията по контролираното изпускане на язовир "Тича" край Шумен в коритото на река Камчия. Причината - четвъртият по големина язовир у нас беше напът да прелее и да наводни десетки декари земеделски земи.

Екипите на двете министерства бяха съпровождани от представителите на "Напоителни системи" и "Басейнова дирекция" - Варна, на Гражданска защита, на Областната управа и на всички кметове в района, които по дефиниция са отговорни за състоянието на водоема. Всички те доволно уплашени  от нарастващата в последните дни потенциална опасност за населението. Заради обилното снеготопене нивото на водата в язовира се беше  покачило значително, достигайки обем от 314 млн. кубични метра. 

След инспекцията на високо ниво екоминистърът Нено Димов  успокои хората, че "всичко е под контрол". Вече били издадени предписания към всички областни управители и кметове да почистват коритата на реките и да следят язовирите, които са под тяхно управление.  

Въпреки успокояващите приказки Димов не скри, че  плановото изпускане на "Тича" е трябвало да започне малко по-рано, тъй като са очаквали приток на водите по 13 куб. м в секунда, а в един момент той е стигнал 132 куб. м в секунда.

Ръководителят на секция "Хидрологични прогнози" към Националния институт по метеорология и хидрология на БАН Снежана Балабанова смята, че няма данни за сериозни оттоци при язовирите, тъй като изпускането на всички се извършвало контролирано. Все още обаче има критични точки, сред които най-притеснителните са в Югоизточна България, около Бургас и Велико Търново.

През преливните съоръжения преливали водоемите "Йовковци", "Камчия", "Ясна поляна", "Боровица" и "Пчелина", но експертите уверяват, че  при тях няма  опасност за населението.

Още по темата - стр. 22

Facebook logo
Бъдете с нас и във