Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТЕРСТВОТО ТЯСНО ЗА ИЛКОВАТА ДУША E

След като предизборно ряза ленти по болници и центрове за Спешна помощ, през седмицата на изпроводяк Илко Семерджиев откри нова, втора сграда и на Министерството на здравеопазването. За съвсем скромните 1 млн. лева, по официална информация.
Явно старата къща, луксозно ремонтирана месеци наред преди по-малко от две години, тясна за неговата душа е, затова му се е приискало да се поразшири, макар и за кратко. Иначе защо са им на здравните чиновници още кабинети и бюра, след като новите управляващи вече обявиха, че ще намаляват администрацията и ще съкращават раздутите щатове.
Освен като творец на хаоса на здравната реформа, Семерджиев явно ще се запомни и като радетел за развитието на сградния фонд. По негово време - още беше шеф на Националната здравноосигурителна каса, започна епопеята с луксозните й сгради. За ремонтите и изграждането им бяха заделени 17 млн. лв. от държавния бюджет - пак от нашите пари, макар и не от здравните вноски, а от данъците ни. Точно толкова пари касата бе предвидила миналата година за лекуването на зъбите на целокупно обеззъбения българин.
Сега докато Илко открива министерска сграда, касата отново твърде икономично разпределя пари за болниците. Додава колкото има за по-добро лечение, за повече лекарства, за да не си носим храна и чаршафи от вкъщи, за да вземат докторите, които всеки ден спасяват живот, малко повече.
То и какво са 1 милион лева? С проста аритметика могат да бъдат разделени и така:
Ако този 1 млн. лева отиде за мизерстващите болници и се преизчисли по новите разчети на здравната каса за стойността на лечението, които тя ще плаща, се получава, че с толкова пари могат да се родят още 11 905 българчета. Или да върнат към живот 2747 души с остър инфаркт. Или 5714 българки да се лекуват от рак на гърдата. Или 8849 нашенци да се спасят от гръдна жаба...
Защото без тях, излекуваните болни, измислените здравни стратегии и реформи не струват дори и пукната пара...
... А на фона на всичко изхарчено досега от министър Семерджиев, парите, които хвърли в няколко столични вестника, за да ни обяснява историческите си заслуги за българското здравеопазване, са направо капка в морето. Те затова са ни мокри джобовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във