Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на туризма ще подпомогне екскурзоводите с пилотен проект за 3 млн. лева

"Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с който да подпомогнем екскурзоводите. По европейския фонд ще бъдат заделени около 3 млн. лева, които целево ще бъдат насочени за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са около 1500 човека." Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас. В срещата участва и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

Предстои в следващите дни да бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие, информира още Николова. Тя допълни, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на оперативната програма, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството. "Ще се работи максимално бързо и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта", увери вицепремиерът.

Ресорният министър благодари за разбирането и бързата реакция на Министерството на икономиката и Министерството на финансите, чрез които се реализира и тази пилотна инициатива. Тя подчерта отново нуждата от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор "Туризъм" е най-засегнатият от пандемията, причинена от COVID-19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла.

Представителите на бранша благодариха за положените усилия, както и за адекватната реакция в намиране на работещо решение на проблемите на екскурзоводите.

Само преди два дни те обявиха, че се готвят за протестни действия от 1 септември.

Председателят на Съюза на екскурзоводите в България Христина Неделчева съобщи, че от бранша настояват за по една работна заплата за всеки от шестте месеца на извънредната епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата. Сред исканията са и на регистрираните в бюрата по труда да им бъде увеличено правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва правото паричното обезщетение, да се удължи изплащането.

Неделчева посочи, че на срещи със социалния министър Деница Сачева са били представени тези искания на бранша. По думите ѝ няма разбиране от страна на Министерството на труда и социалната политика.

"Бизнесът се възползва от мерките срещу коронакризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица", подчерта тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във